Færre narkomane tatt med Subutex

I månedsvis har norske narkomane reist med danskeferja til Belgia for å få utskrevet Subutex av en belgisk lege. Nå er trafikken redusert etter at tollvesenet varslet norske helsemyndigheter om den organiserte pilleturen.

Publisert:

breilid-802 Foto: Rune Stensland

  • Irene Svozilik
Denne artikkelen er over syv år gammel

KRISTIANSAND: Tidligere er det blitt skrevet at Belgia er blitt rene Subutex-mekka for tunge rusmisbrukere.

Les også

Narkomane henter Subutex i Belgia

Henter Subutex i Belgia

Hver måned har tollerne i Kristiansand stanset narkomane som har bagasjen fylt med legemidler i form av Subutex fra en lege i Belgia. IfølgeNRK Sørlandet har det månedlig kommet 20-30 norske narkomane med danskeferja til Kristiansand. Med seg i bagasjen har de hatt lovlig utskrevne medikamenter fra legen i Belgia. Nå er denne trafikken i ferd med å avta, ifølge tollvesenet i Kristiansand.

Nedgang i trafikken

– De siste ukene har vi sett en nedgang i denne trafikken. Vi har tatt saken opp med lokale helsemyndigheter og håpet vårt var at vi kunne få en stopp på dette. Vi synes at denne trafikken ble utbredt, og store mengder av disse tablettene ble tatt inn til Norge, sier kontorsjef for tollvesenet i Kristiansand, Helge Breilid, til NRK Sørlandet.

Han og tollvesenet varslet norske helsemyndigheter om de mange Subutex-turene tidligere i år i et forsøk på å få dem stoppet. Nå kan han notere seg at de er sterkt redusert i omfang etter at belgiske helsmyndigheter har igangsatt granskning av den aktuelle legen.

Ut i fra regelverket er det lov å få en resept fra en lege i EU-landene for en måneds medisinforbruk, men tollvesenet er overbevist om at legen har skrevet ut Subutex til norske narkomane i stort omfang, og Rusmisbrukernes interesseorganisasjon er av den oppfatning at medisinene blir ulovlig omsatt i rusmiljøet.

Ifølge NRK Sørlandet har den belgiske legen blitt gransket tidligere av belgiske helsemyndigheter uten at det er kommet noen anmerkning. Nå granskes imidlertid den belgiske legen på nytt.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Kristiansand