KRISTIANSAND: — Jeg kan bekrefte at kvinnen ikke får fortsette på skolen, sier oppvekstdirektør i Kristiansand, Arild Rekve, til Fædrelandsvennen.

Saken dukket opp denne uken etter at elever til en kvinnelig lærervikar ved en skole i Kristiansand googlet navnet hennes og fikk opp filmklipp av hennes rolle i en amatørprodusert kortfilm. Filmen inneholder overdrevne og karikerte voldsscener, og et klipp av filmen ligger tilgjengelig på nett. Filmen tilhører splattersjangeren og ble utgitt i 2011. Skoleledelsen har tatt kvinnen ut av all undervisning, helt fram til vikariatet hennes løper ut. Hun vil ikke få en ny stilling ved skolen etter dette.

Arild Rekve ønsker ikke å uttale seg inngående i saken, ettersom forholdet er en personalsak. Men han innrømmer at saken er vanskelig.

- RIKTIG HÅNDTERT: Oppvekstdirektør i Kristiansand kommune, Arild Rekve, mener saken er håndtert på en riktig måte av skoleledelsen. Her fotografert ved en tidligere anledning. Foto: Torstein Øen

— Jeg er blitt orientert av rektor ved skolen, og jeg synes rektor har gjort riktige vurderinger og håndtert saken godt. Men det er klart det er en kjedelig og vanskelig sak.Fædrelandsvennen har fått tilgang på et informasjonsskriv om saken, sendt av skolens rektor til de foresatte.

— Vi har informert de foresatte, men jeg kan ikke uttale meg ytterligere ettersom dette er en personalsak, sier rektoren.

Endring i rutinene

I brevet heter det at skolen ble gjort oppmerksom på at en kontaktlærer figurerer i en film med vold- og sexscener, og at filmen ligger ute på nett. Videre heter det at filmen har et innhold som skolen ikke stiller seg bak, og at skoleledelsen har tatt grep.

I skrivet heter det at til tross for at læreren ikke er stolt av filmen, og med tanke på både lærerens og skolens omdømme og troverdighet som rollemodell, er ikke dette forenlig med å være lærer ved skolen. Elevene har fått vite at læreren ikke har fått sparken, men at vikariatet ikke vil forlenges og at hun ikke skal undervise mer.

Skolen skriver at det ved ansettelser ikke har vært rutine å google søkere, men at ansettelsesrutinene har begrenset seg til intervju og referansesjekk. Skolen har nå endret sine rutiner, og vil nå ta en nettsjekk før ansettelser.

Det presiseres også at det midt i situasjonen står et menneske som har gjort en god jobb på skolen, og som også må ivaretas videre.

Nye problemstillinger

Arild Rekve mener at saken er tankevekkende, ettersom den reiser en rekke nye problemstillinger.

— Lærdommen her må være å se hvor lett det er å koble et navn og en identitet med det som finnes på nett. Det er jo alvorlig for personen dette gjelder, sier han.

Rekve sier at han nå vil vurdere å innføre nettsjekk ved ansettelser i lignende stillinger i kommunen.

— Vi vil vurdere om vi vil ta slike søk inn i ansettelsesrutinene. Samtidig er det svært vanskelig å vurdere hvor grensen går for hva som er akseptabelt. Men her er bildene vurdert som såpass alvorlige at det er uforenlig med hennes stilling som lærer, sier han.

Lærervikaren ønsker ikke å uttale seg til Fædrelandsvennen i forbindelse med denne saken.