KRISTIANSAND: Brødrene Ove og Kay Røsstad vil trappe ned etter å ha drevet det tradisjonsrike Oddernes gartneri på Bjørndalssletta i en årrekke.

Men Konkurransetilsynet har stoppet salget til hagesentergiganten Plantasjen. De mener salget vil føre til vesentlig konkurransebegrensning i hagesentermarkedet i kristiansandsområdet.

— Dette oppleves som urettferdig, sier Ove Røsstad til Fædrelandsvennen.

Salgsforbudet er anket til Fornyings-, administrasjon og kirkedepartementet.

Ordføreren har sendt brev

Nå kaster ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn, seg inn i saken. I et brev til departementet støtter han argumentene til Røsstad-brødrene.

"Det kan virke som om Konkurransetilsynet ikke tar innover seg den store konkurransen det er i markedet for planter, hageutstyr, hagemøbler m.m. i Kristiansand i dag. Det finnes et betydelig antall aktører på markedet allerede, og dette er begrensende for ethvert forsøk på utøvelse av markedsmakt" , skriver Grundekjøn i brevet.

- Engasjert for borgerne

Til Fædrelandsvennen har Røsstad-brødrene opplyst at de vil legge ned etter noen år hvis salgsforbudet fra Konkurransetilsynet opprettholdes. Dette tas også opp i brevet fra Grundekjøn.

"Oddernes Gartneri har en lang tradisjon i Kristiansand og dagens eiere er 3. generasjon. De nærmer seg nå pensjonsalder, og både alder og helsetilstand gjør at de ikke lenger ønsker å drive gartneriet videre. Det er heller ingen arvinger som kan drive gartneriet videre, men eierne mener de nå har funnet en partner som kan videreføre driften i samme gode ånd som tidligere", skriver ordføreren i brevet til departementet.

Han tar også tar til orde for at det er gunstig for kundene med et hagesenter i området som nå skal bygges kraftig ut. Han påpeker også at det er en sentral gravplass i nærheten.

— Er det vanlig at en ordfører engasjerer seg i et salg på denne måten?

— Hvis vi får en henvendelse fra borgere som er blitt behandlet på en måte som virker urimelig, engasjerer vi oss gjerne om vi har mulighet. Når vi ser at dette også rammer allmenne interesser i byen, er det dobbel grunn til å engasjere seg, sier Grundekjøn til Fædrelandsvennen.

— Du løper ikke Plantasjens ærend nå?

— Implisitt går vi nå også god for at Plantasjen kan få drahjelp til å kjøpe Oddernes gartneri. Men først og fremst er vi opptatt av de to hensynene jeg nevnte. Vi er selvsagt også opptatt av at Plantasjen blir behandlet bra, sier Grundekjøn.

- Grundig vurdering

Avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet, Magnus Gabrielsen, fasteholder at det ligger en grundig vurdering bak salgsforbudet.

— Som kommentar til at Oddernes gartneri er blitt behandlet galt eller urettferdig, vil jeg si at vi har gjort en veldig grundig og konkret vurdering av konkurransesituasjonen før og etter oppkjøpet. Blant annet har vi gjort en egen forbrukerundersøkelse i det aktuelle området, som er benyttet i våre vurderinger.

— At det i framtiden ikke vil være noe gartneri på stedet, er vel heller ikke til forbrukernes beste?

— Min kommentar til det er at jeg ikke kjenner til at alternativet til oppkjøp er at det ikke lenger vil være noe Oddernes gartneri. Det har ikke vært lagt fram som premiss ved behandlingen av saken at gartneriet vil bli lagt ned hvis det ikke blir noe av dette oppkjøpet, sier Gabrielsen.

Kjendisgartner slakter tilsynet

Morten Bragdø, daglig leder av Randesund planteskole, slakter arbeidet til Konkurransetilsynet i gartneri-saken.

Morten Bragdø, kjent Kristiansand-gartner.

— De skjønner ikke markedsmekanismene. Og dette skal liksom være Konkurransetilsynet, sier han oppgitt.

— Alle var redde for Plantasjen da de kom på 1980-og 90-tallet. Men de hadde ingen ting å frykte. Plantasjen har gjort at tradisjonelle gartnerier skiller seg mer ut. Rent egoistisk vil det være en fordel for meg om Plantasjen etablerer seg der Oddernes gartneri er i dag, sier Bragdø.

Han legger til:

— Jeg hadde blitt overlykkelig hvis Røsstad-brødrene hadde fått solgt til Plantasjen. Og det sier jeg uten nesten å ha møtt dem. Jeg har bare hørt at de er kjekke folk som har arbeidet mye. Jeg synes de skal få selge til hvem de vil, sier Bragdø.

Daglig leder i BoGrønt Blomstertunet i Vågsbygd, Åse S. Lian, deler synet til Bragdø.

— Hvis den tid kommer da jeg blir syk, hva skjer da hvis jeg ikke får lov til å selge til hvem jeg vil? Det er skremmende, sier Lian.

Kan føre til høyere priser

Konkurransetilsynet kommenterer konkurrentenes støtte til salg av Oddernes gartneri slik:

— Når vi vurderer et oppkjøp er kravet tlil at vi skal gripe inn at det etter oppkjøpet må oppstå en vesentlig begrensning av konkurransen. Det kan igjen føre til høyere priser eller dårligere utvalg for forbrukerne. Det er ikke gitt at slike negative effekter for forbrukerne vil bekymre konkurrentene til dem som slår seg sammen, sier Magnus Gabrielsen, avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet.