KRISTIANSAND: Da fvn.no sjekket temperaturen på valgstandene i Markens i formiddag, drøyde vi med å besøke SVs stand. Vi måtte stålsette oss litt. Det er aldri gøy å kreve svar på hvorfor ting går elendig og at krisen er nær.

— Om det er tungt? Langt i fra. Lokalt her i byen er stemningen knallgod. Vi merker en forskjell de siste dagene nå. Folk kommer bort og sier fra. De vil stemme på oss, sier SVs ordførerkandidat Harald Hageland.

Mannen som er oppvokst i Evje og Hornnes og er ordførerkandidat for SV i en av Norges blåeste byer, lar seg slett ikke slå ut av nasjonale meningsmålinger som viser tre-tallet. Det går mot det dårligste SV-valg på over 40 år.

— Jeg fokuserer på Fædrelandsvennens måling som viste oppgang fra 4,1 til 4,6 prosent her i byen. Vi skal øke fra to til fire i bystyret. Du finner ikke noen utslåtte SV-folk her. Vi er på offensiven, sier Hageland.

— Men hvis vi summerer partienes tro før valget, virker det som det er over 100 og ikke 53 seter i bystyret, drømmer du ikke nå?

— De andre kan drømme. Vi tror på fire, sier Hageland, som mener tidligere SV-velgere er i ferd med å forstå alvoret og at det gir løft i sluttfasen.

— Det er SV som er garantisten mot privatisering og som ikke gir opp kampen for flere heltidsstillinger. De mange tusen som jobber i offentlig sektor merker seg det. Derfor tror jeg på et godt valg.

— Men du kan ikke bortforklare at det går mot et krisevalg for SV?

— Nasjonalt ser det slik ut, ja. Men det tenker ikke jeg på nå. Den store debatten om hva som gikk galt for oss på riksplan får vi ta utover høsten. Nå skal vi doble i Kristiansand, sier Harald Hageland.