VENNESLA: Samtidig ber friluftsmannen fra Vennesla jegerne pakke børsa og reise til fjells med god samvittighet når rypejakta starter mandag.

— Storviltbestanden styres til en viss grad av børsepipa, men det er ikke tilfelle med småviltbestanden. Det er andre ting som er mye mer bekymringsfullt, for eksempel alle de nye hyttebyene som er kommet i fjellet, sier Thomassen. Han er selv jeger, naturfotograf og forfatter av jaktbøker.

Oppfordrer til måtehold

LIGGER DÅRLIG AN: Mandag starter rypejakta.

Mandag starter rypejakta i fjellet, og det er ventet at jegerne vil få mye mindre bytte enn tidligere. En redusert bestand har ført til at rypejakta er sterkt begrenset eller stoppet i mange områder i Sør-Norge. Lite smågnagere og dårlig vær i vår er noe av forklaringen på den reduserte bestanden. De siste 20 årene er bestanden kraftig redusert. I 1992/1993 ble det skutt 20.000 ryper i Vest-Agder. Sist sesong ble det tatt under 5000 eksemplarer.Fylkesmannen i Vest-Agder oppfordrer jegerne til ikke å skyte for mye.

— Uttaket av ryper gjennom jakt har falt dramatisk i Vest-Agder i løpet av de senere tiårene. I år er i tillegg rypeproduksjonen svært dårlig. På denne bakgrunn oppfordrer Fylkesmannen jegerne til å vise stor varsomhet eller avstå fra rypejakt, skriver viltforvalter Tor Punsvik på Fylkesmannens nettsider. I fjor tok Punsvik til orde for å utsette jakten tre uker.

- Unødvendig

Jan Thomassen mener dette er helt unødvendige tiltak.

— Undersøkelser viser at områder uten jakt ikke har mer fugl enn områder med jakt. Svingningene er naturlige. Rypene har en kolossal evne til å øke populasjonen når det ligger til rette for det, sier Thomassen.

Han mener jegerne kan jakte med god samvittighet, men de kan ikke ha god samvittighet om de ikke engasjerer seg i naturvern. Thomassen mener nemlig at nye hyttefelt som bygges i rypenes hekkeområder er et stort problem.

— Nå bygger de hyttebyer helt oppe på fjellet, og kjører bil til døra. Det forstyrrer fuglene, og ødelegger hekkeområdene. Før bygde man nede i trebeltet, mens man gikk tur opp på fjellet. Både på Hovden, i Brokke og på Ljosland er det bygd hytter altfor høyt. Hvis ikke folk orker å gå opp på fjellet, så får de heller holde seg vekk, sier Thomassen. Han frykter at rypebestanden vil få problemer med å ta seg opp hvis fjellet er fullt av hytter.

Lite areal

LITE PROBLEM: Oddmund Ljosland har vært med på å bygge ut hyttefelt på fjellet.

Ordfører i Åseral, Oddmund Ljosland, har selv vært med på å bygge ut hyttefelt oppe på snaufjellet på Ljosland, 700-800 meter over havet. Han tror ikke det ødelegger for fjellfuglen.— Vi berører kanskje to prosent av Åserals totale areal med hyttene, og jeg tror ikke det rammer rypene så hardt. Vi har lagt til rette for at folk følger turløyper, slik at de ikke går over alt i fjellet, sier hytteutbyggeren og ordføreren.

Han jakter ikke mye selv, men går en del i fjellet. Også Oddmund Ljosland har registrert at det er mindre rype.

— Jeg tror det er flere årsaker til det. Det er mer rovfugl, og det kom frost som gikk utover klekkingen og kyllingene i vår. Jeg tar gjerne en diskusjon rundt rypebestanden, men å bare skylde på fjellandsbyene blir for enkelt. Vi må huske at fjellet ble brukt mye før også. Da var det aktivitet og liv på stølene rundt omkring, sier han.