NESTE PROSJEKT: - Torvet er det neste store, sier Ivar Mjåland. Investorene startet oppkjøpet av restaurantkvartalet ved Nedre Torv fra 2004, og spyttet inn i størrelsesorden 150-200 millioner kroner. Nå skal det investeres flere hundre millioner i utvikling av kvartalets indre med forretninger og kontorer, men reguleringsplanen er ikke endelig i havn. Foto: Tore Andre Baardsen
MJÅLANDBYGGET: Ivar Mjåland har brukt et tresifret antall millioner på renovering og 11.000 nye kvadratmeter på hjørnet av Markens og Henrik Wergelands gate. Foto: Tore Andre Baardsen

KRISTIANSAND: — I løpet av en måned er alt dette vekk. Her blir det kjeller og seks etasjer over. Bygget er ferdig mellom oktober og desember neste år, og allerede er 70 prosent utleid, forklarer Ivar Mjåland, Kvadraturens fremste eiendomsinvestor.

Bebyggelsen i Kirkegata, mellom Kristian IVs gate og Henrik Wergelands gate, får hard medfart i disse dager. Bare et vernet trehus spares når det skal reises 4500 nye kvadratmeter til en pris på 60-70 millioner kroner.

Dette er en liten brikke i konsernet Mjåland eier en tredel av – Christiansholm Eiendom – sammen med Kurt Mosvold (en tredel) og duoen Jon Bjørgum/Steinar Bruskeland (en tredel).

De sitter på milliardverdier i sentrum, har de siste ti år kjøpt opp en rekke sentrale eiendommer ved Markens og Nedre Torv (totalt 40.000 kvadratmeter) og investert flerfoldig hundre millioner på renovering og nybygg.

— Jeg håper det betyr noe for byens attraktivitet, at det å heve standarden gjør at den blir trekkplaster for kunder fra hele regionen, sier mannen som rundet 60 år forrige uke.

- Masse å ta fatt på

SLIK BLIR NYBYGGET: Neste høst skal kvartalets nye ytre mot Kirkegata stå ferdig, og investorene er fornøyd med at 70 prosent av de 4500 kvadratmeterne allerede er utleid. Farge og materialvalg er ikke endelig avklart. Foto: Link Arkitektur

Han eier i tillegg hele det nyrenoverte Mjålandbygget, og 20 prosent av Havnekvartalet. Over alt er det samme refrenget: Lokalene fra 1950-, 60— og 70-tallet er så lite funksjonelle at de like godt kan jevnes med sanden.- Det er masse å ta fatt på i byen, masse, mener han.

— Så andre gårdeiere er for late?

— Ikke generelt, men det er en opphopning av bygg som bør fornyes.

Mjåland kjøpte Eventyrgården av familien Asbjørnsen for 15 år siden, etter at tobakksfabrikken i sin tid ble flyttet ut av byen. I en ny reguleringsplan fikk han tillatelse til fire etasjer, med tilbaketrukket femte og sjette på toppen.

I første etasje blir det "publikumsrettet virksomhet", kontorer i etasjene over. Det blir ingen ny leketøysforretning på hjørnet der Gustav Pedersen stengte dørene i juli etter 136 års drift. Vikeså-familien eide hjørnet, og sitter nå med rundt en tredel eierandel i prosjektet.

— Er dette god butikk?

— Ja, men da må du ha på de lange brillene. Først blir det mange år med utgifter før man får igjen for investeringen, forklarer Mjåland.

FORRIGE PROSJEKT: Det tidligere Sønnikhjørnet i Markens gate 30 ble revet, og de fire investorene reiste det nye butikk- og kontorbygget M 30 til en pris på rundt 100 millioner, pluss omtrent det samme i kjøp av eiendommen. Bystyret ga i sin tid dispensasjon for den omstridte sjetteetasjen på toppen. Foto: Tore Andre Baardsen

Av den grunn har konsernet de siste tre årene gått med totalt 57,5 millioner kroner i underskudd. Det neste store prosjektet er kvartal 32 ved Nedre Torv, som blir på størrelse med Sandens-utbyggingen til flere hundre millioner.

Byselskapet kritisk

Mens Kvadraturforeningen hilser moderniseringen velkommen, er byselskapet noe mer lunkne i sin tilnærming. Ikke minst svært kritisk til seks etasjers høyde.

— Vi har ikke noe imot at Kvadraturen får funksjonelle bygninger. Det vi er opptatt av er at dens særtrekk ikke ødelegges – at man er tro mot kvadraturplanen. Det er ikke avenyer vi har, derfor må vi være forsiktige med høyden slik at vi ikke lager mørke tunneler av gatene våre, påpeker Guri Paulsen, formann i Christianssands Byselskab.

— Og kvadraturplanen har investorene utfordret?

— Så absolutt. Jeg kan ikke begripe at bystyret har løpt fra tidligere vedtak, svarer Paulsen.

Mens Havnekvartalet er pent utført, Mjålandbygget tilfredsstillende, har hun ikke mye godt å si om M 30, det tidligere Sønnikhjørnet.

— Jeg synes ikke det er stedstilpasset eller til forskjønnelse. Det er tungt, mørkt og helt uten respekt for omgivelsene, hevder sjefen for byselskapet.