FROLAND/KRISTIANSAND: Under brannen deltok Sivilforsvaret med nesten 800 personer i slukkingen. Det viste seg at såler på verneskoene smeltet og at mange brannslanger var morkne. Flere av slangene – som var laget av lin — sprakk og kunne ikke brukes. I tillegg sviktet en rekke av de gamle luftkjølte brannpumpene.

Utsogn skriver i et notat at ifølge opplysninger fra Sivilforsvaret ble hele 8000 slanger av lin ble tatt ut av tjeneste, det samme skjedde med 442 gamle pumper. Kun 1000 av brannslangene og 10 av brannpumpene skal være erstattet med nye. Utsogn mener at dette er en dramatisk svekkelse av norsk brannvernberedskap og spør om justisminister Knut Storberget kan bekrefte eller avkrefte disse opplysningene.

Fædrelandsvennen klarte ikke å få noen bekreftelse på disse tallene i går. Avdelingsleder Jørn Atle Moholt i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sier de er for høye.

— Vi har vært i kontakt med ham om disse tallene hans for å korrigere på dem, men det ser ut til at han gjentar det samme. Her og nå kan jeg ikke gi deg helt eksakte tall. At vi har tatt ut noen hundre pumper, er riktig, men at vi kommer til å erstatte alle disse, er ikke gitt. Vi må huske på at vi hadde et mye større sivilforsvar før med 10 ganger så mange folk. Og det er jo sammenheng mellom mannskap og utstyr. Det materiellet som er tatt ut, er gått ut på dato, sier Moholt.

— Men er utstyret blitt erstattet i tilstrekkelig grad?

— Det er nok ønske om å erstatte noe mer med nyere materiell. Så det er nok en underdekning fremdeles. Og det er alltid behov for å erstatte slanger etter hvert som de går ut på dato, sier Moholt.

OPPTATT AV SIKKERHETEN.

Distriktssjef i Vest-Agder sivilforsvarsdistrikt Geir Ellingsen mener man er bra belagt med brannslanger i distriktet. Han er mer opptatt av mannskapenes personlige utstyr.

— Bekledningen mannskapene jobber i er altfor dårlig. I Stortingsmeldingen etter brannen i Froland stod det at Sivilforsvarets mannskaper skal ha en sikker og god bekledning. Den har de begynt å anskaffe, men de starter i Finnmark og ruller sørover – i et fryktelig langsomt tempo. Foreløpig er vel 2100 uniformer bestilt, og det er 8000 mannskaper i Norge. Jeg som distriktssjef er vel så opptatt av dette som antall meter slanger, sier han.

— Rundt 5000 av 8000 har fått nye hjelmer med visir. Ellers så vi i Froland at støvlene var for dårlige. De smeltet og hadde ikke beskyttelse på tærne mot skader. I Vest-Agder har alle nye hjelm i løpet av året, og litt over halvparten har fått nye støvler. Men vi sitter med en over 30 år gammel uniform. Den er verken vanntett eller flammesikker. Den er grå og lite synlig i røyk og mørke. Og refleksvestene smelter i varmen. De nye uniformene er veldig bra. Men bevilgningene fra Stortinget er så små at det vil gå lang tid før alle i Agder har fått dem, sier han.

I Justis- og politidepartementet viser man til at spørsmål til spørretimen ikke besvarer før spørretimen.