Klikk på bildet i toppen og se video som viser hvordan du pusser båten.

KRISTIANSAND: — Den viktigste vårpussen gjør du egentlig på høsten når du tar opp båten, sier Göran Sandström ved Sjø-sport Service i Nodeviga før han fortsetter.

— Bruk høytrykkspyleren og vask vekk gammel skitt. Det gjør jobben mye enklere på våren.

Sandström har jobbet med båter i 25 år og her er hans guide til en sommerklar båt:

1. Vask båten

Bruk først en båtrens. Den fjerner det som sitter ekstra godt. Deretter går du på med et universalvaskemiddel som f.eks Ideal Vask. Bruk vann og svamp og vask på samme måte som du vasker bilen.

Spyl av såpen når du er ferdig. Av og til kan det være en gul stripe rett over vannlinjen. Denne fjerner du med en vanlinjerens. Bruk en malepensel og smør på. La båten tørke godt etter vask - gjerne ett døgn.

2. Stoffe båten

Legg en maskeringstape langs den gamle vannlinjen rundt hele båten. Deretter er det bare å rulle på bunnstoffet med en rulle. Det er viktig at du stoffer hele bunnen jevnt, men ikke legg et for tjukt lag. La båten tørke et par timer før du fjerner tapen.

3. Poler båten

Til vanlig vedlikehold trenger du ikke poleringsmaskin. Sandström polerer stort sett alltid for hånd, men bruker maskin på dype sår/skader i lakken.

Ta poleringsmiddel på en polerduk og gni utover båten. Smør også polering på fornikling/badetrappen (det hindrer rust) og vinduene (fjerner vannsprut og gjør det lettere å holde rent.)

Smør også inn hele motoren med poleringsmiddel. Da vil den holde seg lenger og den ser blankere ut.

Fenderlistene poleres også, men hvis du vil, kan du bruke aceton og fenderlistrens. Ikke bruk for sterke stoffer på gummien.

La poleringen stå i 30 minutter og tørk av med ei ren fille.

For å få en ekstra blank og fin båt kan du legge på et lag med båtvoks til slutt.