ARENDAL: Flere patruljer utstyrt med skjold ble sendt til en leilighet i Arendal sentrum da politiet midt på lyse dagen i oktober i fjor fikk melding om forsøk på knivstikking.

I leiligheten ble tre personer pågrepet, og en kniv ble beslaglagt. Nå er den ene av de pågrepne, en 58 år gammel mann, frifunnet i Aust-Agder tingrett fordi retten ikke fant bevis for at han brukte kniv.

Mente en fiskekniv ble brukt

Det hele startet med at 58-åringen kranglet med en kamerat om en bil han ville kjøpe til datteren sin. En felles venn av dem var til stede for å megle. Ifølge dommen kom kameraten mot 58-åringen og sparket ham, men tiltalte tok tak i kameratens bein slik at han falt i bakken.

Et tilfeldig forbipasserende vitne forklarte i retten at han så en person ble lagt i bakken, og at en person stod over ham med kniv. Han opplyste videre at den tredje mannen hindret vedkommende med kniv i å stikke personen på bakken.

Vitnet, som etter kort tid kontaktet politiet, mente at en fiskekniv med sort skaft ble brukt. Han oppfattet mennene som hissige.

58-åringen forklarte i tingretten at han ikke hadde noen kniv, men at en bilnøkkel kan ha sett ut som kniv siden han holdt den i hånden med spissen ut.

Fant kniven i kjøkkenskuff

Politiet rykket umiddelbart ut til stedet. I mellomtiden hadde mennene gått inn i leiligheten for å drikke te sammen, ifølge dommen. Ingen skal ha blitt skadet i episoden.

Kniven som politiet beslagla, skal ha blitt funnet i en kjøkkenskuff i leiligheten.

58-åringen stod tiltalt for forsøk på knivstikking, og for tingretten var det avgjørende om han truet kameraten med kniv eller om det var en rimelig mulighet for at det var en bilnøkkel som ble brukt.

Tror vitnet tok feil

«Etter en samlet vurdering finner retten ikke å kunne utelukke at tiltaltes forklaring er riktig og at han derfor skal frifinnes. Retten har tatt utgangspunkt i at hendelsesforløpet som er beskrevet av tiltalte ikke i seg selv framstår som usannsynlig, og at det ikke er ført tilstrekkelig bevis for at tiltalte faktisk holdt en kniv i hånden, og ikke en bilnøkkel», heter det i dommen.

Vitnet stod drøye fem meter fra basketaket mellom mennene.

«Retten fester lit til hans forklaring, men finner at det ikke kan utelukkes at han har tatt feil av den gjenstand som tiltalte holdt i hånden», understreker Aust-Agder tingrett.