KRISTIANSAND: — 18. mai planlegger vi å kople Kilden kulturhus til det nye frikjølingsanlegget. Det blir en milepæl, sier administrerende direktør i Agder energi varme, Torstein Melhus.

50 millioner

Det nye frikjølingsanlegget skal erstatte bruken av vifter og kompressorer som vanligvis benyttes til kjøling av datarom og kontorbygg. Kjølekilden er kaldt vann som holder 6-7 grader og som hentes på 150 meters dyp utenfor Odderøya. Første etappe av denne utbyggingen koster rundt 50 millioner og blir landets største i sitt slag.

SJØKABEL I OTRA: Vann fra 150 meters dyp skal brukes til å avkjøle forretningsbygg i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder Foto: Tor Erik Schrøder

— Du kan nesten se for deg at vi putter et digert sugerør ned i sjøen. Vannet vil stige opp til overflaten av seg selv. Deretter kjører vi det gjennom vekslere i byggene som benytter seg av denne kjølingen. I disse byggene vil det kalde vannet kjøres rundt i et internt rørsystem og regulere innetemperaturen. Deretter slippes kjølevannet ut i sjøen igjen, sier Melhus.- Hvor kom ideen til dette anlegget fra?

— Vi har tenkt mye, sier Melhus.

Kaldt og dypt

Nysgjerrighet og kreativitet hos ansatte ved Agder energi førte til at de begynte å se på dybder i Kristiansandsfjorden. Enkelte mente at kaldt vann fra dype områder kunne være en utmerket kjølekilde.

— For et par år siden begynte vi å måle temperaturen på enkelte utvalgte steder i byfjorden. Da kom vi over et dyp ved Odderøya som er på 150 meter hvor vannet holder en temperatur på mellom 6 og 7 grader i sommersesongen. Vi tenkte at dersom vannet er kaldt, så kan det gjøre andre ting kaldt også, sier Melhus.

En av de største utfordringene med hele prosjektet er at kjølekilden er saltvann. Det fører lett til at installasjoner som kommer i nærheten av vannet ruster.

— Det har vi løst ved å lage vekslere i titan. Det er et dyrt materiale, men det ruster ikke. Selve rørene er av plast, så de skulle tåle saltvannet godt, sier Melhus.

Stolte

Vannet som hentes utenfor Odderøya skal først gå i rør til et pumpeanlegg på Tangen. Deretter føres vannet i to separate rør til henholdsvis Kilden, bygg på Tangen og opp til bedriftene byggene på Kjøita. Frikjølingsanlegget er et betydelig løft, men setter også Kristiansand på en av de forreste benkene i den grønne klassen.

— Vi er veldig stolte av dette anlegget. Det finnes ikke mer miljøvennlig møte å hente kjøling på. De holder på å gjennomføre et liknende anlegg ved Honolulu på Hawaii. Der skal de hente vann fra fem hundre meters dyp. Det er hyggelig å se at vi tenker rett, sier Melhus.

Det er gunstige sjødyber like utenfor Kristiansand som gjør at prosjektet er mulig å gjennomføre.

— Vi har sett på kartene i Arendal og Grimstad også, men i Arendal må vi 6-7 sjømil utenfor byen før vannet blir kaldt nok. Det er for langt. Det samme er tilfellet i Grimstad, sier Melhus.

Anlegget som nå etableres skal etter planen stå klart i løpet av sommeren. Vi ser for oss at det vil bli utvidelser av tilsvarende kjøleløsning mot Kvadraturen i løpet av noen år.