AGDER: — Jeg liker ikke utviklingen, sier Øystein Krogstad.

Distriktslederen for UP i Rogaland og Agder snakket tidligere i dag med Oddmund Jensen. UPs motorsyklist i sivil hadde like i forveien snittmålt en 29-åring til 184 km/t over en strekning på en kilometer.

— På det meste kan den personbilen ha kjørt opp mot 200 kilometer i timen, sier Krogstad.

Han leter etter ordene.

— Vi kan ikke ha det slik. Det er ekstremt hodeløst. Det hender politiet kjører så fort, men da er sirenene på. Og vi liker det ikke, tilføyer han.

Flere ekstremhastigheter

Sommeren begynte rolig for UP. Men nå i juli har fartsmålingene vist en annen tendens. På to uker har tilfellene av ekstremhastigheter på Agder-veiene vært uvanlig mange, bekrefter distriktslederen:

— Det har tiltatt kraftig. Dette er trafikanter som gjerne snittmåles til over 150 kilometer i timen, forklarer han.

Tilfellene oppdages typisk av UP i sivil. På E 18 Grimstad-Kristiansand er det upraktisk med laserkontroller. Motorsykkel og videobil har vist seg som effektive verktøy mot de verste fartssynderne i år, opplyser Krogstad.

— Det går styggfort der til tider.

Mot rekord

— Jeg vet at sivilmotorsykkelen og videobilen ligger over tallene fra i fjor. Og i 2010 var tallene svært høye. Vi har hatt flere livsfarlige tilfeller, hastigheter på over 150 kilometer i timen, sier Krogstad.

Uten å sitte på samlet statistikk ennå, mener han farten på Agder-veiene ligger høyt sammenlignet med andre UP-distrikter.

— Vi går mot en lite hyggelig rekord på Sørlandet. Det er for mange av disse fartssynderne nå, sier distriktslederen.

Det samme stadfester UP-motorsyklist Oddmund Jensen til fvn.no.

Blinket med lysene - ville forbi

Oddmund Jensen Foto: Arkivfoto

Den rutinerte UP-politimannen (52) var på motorsykkelen mellom Engelsheitunellen og Gaupemyrkrysset på E 18 i Lillesand kommune da han så bilen til 29-åringen i speilet.

— Han kom bak meg, og blinket med nær- og fjernlysene. Han ville forbi, sier Jensen.

Da bilen passerte i høy hastighet, startet Jensen tids- og distansemålingen. Det tok føreren nøyaktig 21,44 sekunder i tilbakelegge 1096 meter. Det tilsvarer en snittfart på over 184 km/t.

— Reell hastighet blir høyere. Hvor mye, er vanskelig å si, sier Jensen.

Han gasset på motorsykkelen og vinket 29-åringen inn utenfor Lillesand.

— Han kom med en forklaring på hvorfor han kjørte så fort, uten at jeg vil oppgi akkurat hva han sa. Men han angret, og erkjente alt, sier Jensen.

Farten kvalifiserer til ubetinget fengsel, normalt mellom 30 og 35 dager, opplyser jourhavende jurist til Agderposten .

Ikke overrasket

På den sivile motorsykkelen har Jensen gjennom årene stoppet mange av de verste fartssynderne, ikke minst på E 18. — Jeg vil ikke si jeg er overrasket over hendelsen i dag. Jeg har kjørt noen år på den veien, og stoppet både motorsykler og biler i opp mot 180-190 km/t. Heldigvis er de ikke så mange, totalt sett, sier Jensen.

Samme kveld som han stoppet 29-åringen, vinket han før øvrig inn en ny bil - denne gangen med en familie. Far, mor og tre barn var fra Drammen-området. De var på vei fra bading i Dyreparken til en leid hytte i Grimstad. Farten var i snitt 144 i 100-sonen. Han gir dem en formildende omstendighet: Det var lite trafikk på veien da det skjedde.

— Men jeg har mine tanker om at det var barn i bilen. De ser jo hva mor og far gjør. Det ene er farepotensialet, det andre er å gå foran som et godt eksempel, sier Jensen.

Han underviser selv politifolk i å sitte bak rattet i høye hastigheter, og føler seg ydmyk overfor det å kjøre fort.

— Det er jobben min. Og jeg bruker all min konsentrasjon når jeg gjør det. Å tenke på andre ting, eller speede på mens man er sliten, er svært lite gunstig, sier han.