KRISTIANSAND: Det er i straffesaken mot en 21 år gammel mann fra Vennesla, tiltalt for drapsforsøk på en lillesander 25. mai i fjor, at Vidar Kleppe møtte som en av 16 mulige medlemmer av lagretten (juryen).

Etter at lagdommer Ivar Danielsen hadde gått gjennom habilitetsreglene for å kunne delta i lagretten, reiste Vidar Kleppe seg.

— Politisk grunnlag

— Jeg har uttalt meg på politisk grunnlag om denne saken tidligere, og det kan være at jeg av den grunn er inhabil, sa lederen av Demokratene.

Da det ble stilt spørsmål til Kleppe om hva han hadde uttalt, fortalte partilederen at han etter at tiltalte var dømt i tingretten hadde uttalt seg, og debattert saken, og hatt oppfatninger om straffenivået i denne aktuelle saken.

Deretter konkluderte lagdommer Ivar Danielsen, leder av retten, at Kleppe helt åpenbart var inhabil.

— Retten kommer derfor til å avsi kjennelse om at Kleppe er inhabil, og skal fratre, konkluderte lagdommer Danielsen.

Erkjente at han stakk

Den 21 år gamle mannen fra Vennesla ble i Kristiansand tingrett i februar dømt til åtte års forvaring med en minstetid på fem år etter å ha blitt kjent skyldig i drapsforsøk på lillesandsmannen.

Den domfelte har hele tiden nektet å forklare seg om saken, men etter at han ble dømt i tingretten forklarte mannen seg for politiet for første gang og har der erkjent at det var han som stakk den vel 41 år gamle mannen med flere stikk mot kroppen.

Den tiltalte 21-åringen er straffedømt fem ganger for 13 forskjellige voldsepisoder.

Da straffesaken mot venndølen startet i Agder lagmannsrett mandag morgen var det forsterket politivakthold utenfor rettslokalet.