KRISTIANSAND: — Jeg vil ikke kritisere fengsel eller påtalemyndighet før jeg har fått fakta på bordet. Men hvis det er riktig at min klient, i den situasjonen han var, fikk tildelt en barberhøvel, og ble sittende på cella uten tilsyn hele natta, så mener jeg det er meget spesielt, sier den drapssiktede iranerens forsvarer, Sveinung Søndervik Johnsen.

Fikk barberblad

Mandag skriver han et brev til politiet og fengselet der han ber om svar på flere spørsmål.

— Min klient forteller at han fikk tildelt tannbørste, tannkrem og en engangshøvel. Barberhøvelen har han så knust, for så å bruke barberbladet. Jeg kommer mandag til å skrive til fengselet og politiet, og be om svar på hvilke rutiner de har for folk i hans situasjon. Jeg vil vite om det skal settes inn ekstra tiltak og tilsyn, eller om han bare skulle låses inne og være for seg selv, sier forsvareren.

Alene uten tilsyn

— Jeg vil også vite hvilken informasjon politiet har gitt om min klients situasjon til fengselet, og vice versa. Det er klart at for en person i hans situasjon, så synes jeg det er opplagt at det må settes inn ekstra tiltak. Så gjenstår det altså å få svar på om det er gjort eller ikke, sier Sveinung Søndervik Johnsen.

Til sin forsvarer har den drapstiltalte fortalt at det ikke var tilsyn med ham natt til fredag da han forsøkte å ta sitt eget liv med barberhøvelen.

— Hvis det er riktig at han var alene fra midnatt til klokken halv åtte om morgenen fredag da han ble funnet, og man vet hvilken situasjon han er i, så er det noen som må gå gjennom rutinene sine, sier Sveinung Søndervik Johnsen.

Men først vil forsvareren ha fakta på bordet: Hvilke rutiner har politiet og hvilke beskjeder har politiet gitt til fengselet? Hva visste fengselet og hva gjorde de?

Fortvilet

Den iranske mannen som nå er siktet for å ha drept sin kone forsettelig med kniv natt til onsdag, ble først på morgenen etter kjent med at hans kone var død.

— Han var da svært fortvilet og ga beskjed om at han var ikke verdt noe lenger. Dagen etterpå ble han konfrontert med drapssiktelsen, som han også reagerte kraftig på. Han ga ikke i avhør direkte uttrykk for noe som fikk det til å lyse rødt. Men mannens situasjon, og at vi av erfaring vet de får store problemer, så er rutinene rundt dem viktig, sier forsvareren.

Ingen indikasjoner

Fengselsleder Frank M.T. Johansen sa fredag til NRK Sørlandetat de ikke hadde noen indikasjoner på at iraneren ønsket å skade seg selv.

Påtaleansvarlig i politiet, Nils Anders Grønås, sier til NRK Sørlandet at fengselsledelsen må ta en gjennomgang på om rutinene deres er gode nok.

Overført til pyskiatrisk avdeling

Lørdag ble den drapssiktede iraneren overført fra medisinsk til psykiatrisk avdeling hvor han nå ligger til observasjon.

— Han er bedre og har kommet til hektene rent medisinsk sett, sier Søndervik Johnsen.

Til nå har det vært døgnvakt på den drapssiktede 30-åringen, men dette vil ifølge advokaten gradvis avta.

— Det har vært døgnvakt på ham, men det vil gradvis minske for å se hvordan det går, opplyser han søndag ettermiddag.