Henning Skumsvoll

KRISTIANSAND : De aller fleste av sotrtingsrepresentantene på Sørlandet var på ferie da eksplojonen skjedde. De reagerer med sjokk og fortvilelse.– Jeg synes det bare er trist når slike ting skjer i vårt land, forteller Frp-politiker Henning Skumsvoll fra hytta hjemme i Farsund.

– Jeg vet ingenting mer enn det jeg ser på tv og hører på radio, sier han. – Dette er en skrekkens dag for Norge.

Laila Øygarden Foto: Reidar Kollstad

— Virker som om det er Arbeiderpartiet de er ute etterFylkesordfører i Aust-Agder synes det hele er en tragedie.

— Det virker som det er Arbeiderpartiet de er ute etter, med tanke på det som skjer på Utøya, sier fylkesordfører Laila Øygarden i Aust-Agder.

Hun sitter forskrekket og følger med på nyhetsmeldinger og fjernsyn.

— Jeg er lei meg, det blir noen nye epoker etter det som har skjedd i dag. Det blir vanskelig som politiker å skulle ivareta og ta ansvar for tryggheten i samfunndet. Dette er og blir en tragedie. Går det virkelig ann, sier Øygarden

- Helt uvirkelig

Dagrun Eriksen Foto: Ivan Kverme

– Det er helt uvirkelig. Jeg satt akkurat og tenkte at for få timer siden satt hele nasjonen og var bekymret for regn. Dette viser virkelig hva livet kan by på av tragedier, sier Dagrun Eriksen (KrF) som selv er på ferie hjemme på Sørlandet.Hun har i ettermiddag tatt kontakt med landskontoret i Oslo og har fått beskjed om at ingen av deres folk var i nærheten av ulykken.

– Men de hadde kjent et stort brak og fortalte at det luktet svovel, opplyser hun.

Eriksen forteller at hennes tanker og bønner nå går til ungdommene på Utøya og regjeringskollegaer i Oslo.

– Det er viktig at vi ikke lar frykten ta oss, men at vi samler oss som nasjon og nekter «de» å vinne kampen., avslutter Krf-politikeren.

Hjelpesløs

Ingebjørg Godskesen Foto: Lars Hoen

Stortingsrepresentant fra Aust-Agder Frp Ingebjørg Godskesen sitter i Hellas og følger med på dramaet som utspiller seg hjemme i Norge.– Det er grusomt å se dette fra utlandet. Sånn sett skulle jeg mye heller vært hjemme og sammen med mine kjære. Man føler seg hjelpeløs, sier Godskesen på telefon til fvn.no.

— Holder meg hjemme

Petter Gitmark

Stortingsrepresentant Peter Gitmark (H) satt på flyet fra Kristiansand til Oslo når dramaet utspilte seg i hovedstaden. Han valgte å dra rett til sitt Oslo-hjem.— Jeg holder meg hjemme nå. Regjeringen må få ro og det handler bare om rikets sikkerhet. Norske borgere er drept i det som ser ut som terroranslag i hovedstaden, dette er en politisk gamechange. Jeg vil vente med å foreta meg noe, sier Gitmark til fvn.no

I Danmark

Alf Holmelid

SVs stortingsrepresentant Alf Holmelid er på ferie i Danmark:— Jeg har fått melding fra partiet om at ingen av våre statsråder skal være skadet. Men vi har ikke full oversikt ennå, forteller Holmelid.

— Det er helt uvirkelig det som skjer nå. At det skjer i fredelige Norge er ikke til å tro.

Freddy de Ruiter Foto: Scanpix

– Jeg blir jo litt satt ut og vet ikke helt hvordan jeg skal forholde meg til det som skjer, forteller Ap-politier Freddy de Ruiter på telefon fra ferie i Danmark.

Han og familien sitter og ser på norsk tv for å få med seg siste informasjon fra hjemlandet.

Store øyne og åpen munn

Åse Michaelsen

– Jeg sitter her med store øyne og åpen munn og følger situasjonen fra sekund til sekund, forteller Frp-representant Åse Michaelsen som sitter hjemme i Mandal.Hun har kontaktet Frp sentralt og de foreløpige tilbakemeldingene er at deres folk i området ikke er sterkt rammet.

— Største prøven som nasjon

Kari Henriksen Foto: Hilde Moi

– Dette er en den største prøven for oss som nasjon siden krigen. Nå gjelder det å vise hva vår nasjon er laget av, først og fremst er det å ivareta de skadde og døde og deres pårørende på en god måte. Dernest må vi stå sammen og fremme de positive verdier i vårt samfunn. Vi må vise at vi har ryggrad til å bygge det gode og ikke la oss overvelde av frykt og hat., skriver Kari Henriksen (Ap) i en kommentar til fvn.no.Hun utdyper med at: — Alle, uansett opprinnelsesbakgrunn som bor i Norge, må stå sammen om å bygge videre på de gode kreftene og ta vare på hverandre.

Saken oppdateres med flere reaksjoner.