Foto: Hallgeir Oftedal

KRISTIANSAND: Kristiansand tingrett har i sin kjennelse lagt særlig vekt på at siktede har erkjent legemsbeskadigelse med døden til følge både i retten og i avhør. Retten har derfor forlenget varetektsfengslingen med åtte uker i tråd med påtalemyndighetens henstilling.

Siktedes advokat, Sigurd Klomsæt, som har overtatt som forsvarer for 25-åringen fra Mandal, har varslet at avgjørelsen blir anket.

– Ja, vi anker. Lovens regel er klar. Varetektsfengsling skal kun brukes fire uker av gangen. Det er en uting å gå ut over fire uker. Så anken er prinsipiell. Når vi samtidig vet at Europarådets torturkommisjon gang etter gang har påtalt Norges overdrevne bruk av varetektsfengsling, så bør norsk rettsvesen ta det alvorlig, sier Klomsæt til Fædrelandsvennen.

Hjem til mamma

I Kristiansand tingrett ba Klomsæt om at den drapssiktede mandalitten ble løslatt.

– Han kan bo hos sin mor som har bolig flere mil unna Mandal, og det vil ikke virke støtende for den alminnelige rettsfølelse om siktede blir løslatt. Han erkjenner legemsbeskadigelse med døden til følge, men aksepterer ikke siktelsen om forsettlig drap, understreker Klomsæt. I retten viste han til en rekke avgjørelser som støttet opp under hans krav om løslatelse.

I går fremholdt den siktede at han er en stille og rolig person, og at ingen behøver å være redd for at han skal gjøre noe galt hvis han blir løslatt. 25-åringen aksepterte å ha meldeplikt for politiet ved en eventuell løslatelse.

Aktor, politiadvokat Terje Kaddeberg Skaar, mente det vil virke støtende i lokalmiljøet om han skulle bli løslatt.

Støtende

”At den siktede selv sier at han skal bo hos sin mor i Marnardal, endrer ikke rettens oppfatning om fortsatt varetektsfengsling

Magne Bye, dommerfullmektig

— Retten finner at løslatelse av den siktede klart er egnet til å støte allmennhetens rettsfølelse og at en eventuell løslatelse vil være egnet til å skape utrygghet i samfunnet. At den siktede selv sier at han skal bo hos sin mor i Marnardal, endrer ikke rettens oppfatning om fortsatt varetektsfengsling, skriver dommerfullmektig Magne Bye i sin kjennelse.

Han gjør det klart at det ikke bare er naboene i Marnardal som man må ta i betraktning ved vurderingen.

— Det er den generelle oppfatningen samfunnet har til rettssystemet som i dette tilfellet er avgjørende. En løslatelse av siktede er etter rettens syn klart støtende, skriver dommeren.

Gjentakelsesfare?

Siktedes advokat mente også at det ikke er fare for gjentakelse.

— Jeg gjorde retten oppmerksom på at det som skjedde i Mandal har en forhistorie. Det var ingen uprovosert handling fra siktedes side, og hendelsen hadde en direkte foranledning. Min klient håndterte imidlertid situasjonen feil. Han skulle ikke drepe, han skulle bare påføre henne en skade, sier advokat Sigurd Klomsæt.

Klomsæt understreker at det er mange unnskyldende momenter i saken, og nevner at de to hadde planlagt å gifte seg, men at bryllupet ble avlyst.

– Det var ikke meningen at min klient skulle drepe, og han ble selv svært overrasket og utrolig lei seg da han fikk høre at hun var død, understreker advokaten.

Aktor, politiadvokat Terje Kaddeberg Skaar, understreket på sin side at det er gjentakelsesfare for den drapssiktede.

Ikke fare

Retten gir den siktedes advokat medhold i at det ikke er grunnlag for kvalifisert gjentakelsesfare.

— Det at handlingen i seg selv er svært alvorlig, kan etter rettens syn ikke begrunne at det foreligger kvalifisert fare for at han på nytt vil kunne begå en ny straffbar handling med en strafferamme på over seks måneder, sier retten.