KRISTIANSAND: — Pågangen har vært helt vill. Tidligere fikk jeg forespørsel om vi kunne arrangere selvforsvarskurs et par ganger i halvåret. Nå får jeg tre-fire mail om dagen, sier Richard Haye, leder ved Kristiansand kampsportsenter, til fvn.no.

Han avsluttet nylig et seks ukers selvforsvarskurs med 40 deltakere, men opplever etterspørselen etter nye kurs så pågående at han, i likhet med andre kampsportsentere, velger å gi et gratis kurs på én time for jenter over 16 år denne måneden.

Etter å ha annonsert kurset på sine nettsider i dag hadde han ti påmeldte etter bare 30 minutter. Og mens det tidligere var yngre jenter som meldte seg på kursene, er det nå godt voksne damer som vil lære å forsvare seg selv.

Haye sier deltakerne vil få en intensiv opplæring i selvforsvar, men også i verdier.

Ikke bare å slå og sparke

— Selvforsvar er ikke bare å slå og sparke, men det å være i stand til å ta vare på seg selv. Hvis ikke du er i stand til å ta vare på deg selv, så hjelper det ikke med selvforsvarskurs, sier Haye.

Han fokuserer vel så mye på verdier, årvåkenhet og det preventive når han lærer bort mestringsfølelse.

Han understreker at det korte innføringskurset ikke gjør noen ferdig utlært, men håper at kurset kan bli en tankevekker og en døråpner for mange.

— Du er ikke ferdigt utlært etter en time, men du kan sitte igjen med noen tanker, sier han.