- Departementet har gjort oss til martyrer. Det tjener vi penger på, som vi skal bruke for Israels sak! sier John Skåland, formann i Karmel-instituttet

20. september snudde departementet og utelukket Karmel fra ordningen med skattefradrag til gaver. etter Fædrelandsvennens artikler, trodde departementet likevel ikke på at organisasjonen hadde sluttet med sin kontroversielle økonomiske støtte til bygging av ulovlige israelske bosettinger på Vestbredden.

7. oktober var Skåland nok en gang på plass i bosettingen Alonei Shilo. Denne gangen deltok han i nedleggelse av grunnstein for fire nye permanente hus. Denne bosettingen er fortsatt ikke godkjent av israelske myndigheter.

- Folk ser hvor urettferdig vi har blitt behandlet. Det har gitt oss en rekke nye abonnenter og givere. Selv om giverne ikke får skattefritak, ser vi at den samlede mengden gaver bare øker, sier Skåland fornøyd.

I løpet av kort tid har han fått tilsagn om gaver for nærmere 800.000 kroner, som skal gå uavkortet til bygging av nye hus. Og denne gangen gjør Karmel-instituttet et spesielt grep på byggeprosjektet. Han trenger en million for å fullfinansiere de fire nye husene.

Feldmann-saken

- Alle husene vi bygger nå skal være permanente. Og de skal reises til minne om ekteparet Feldman, sier Skåland.

Feldmannsaken er en vond sak fra det norske rettsoppgjøret etter krigen. To norske grenseloser drepte det jødiske ekteparet Rachel og Jakob Feldmann i 1942 og dumpet likene i en innsjø. De stjal klokker og penger tilsvarende to årslønner. Etter krigen ble de to dømt for tyveriene, men frifunnet for drapene, som de riktignok innrømmet men sa skjedde fordi flukttraséen sto i fare for å bli kompromitert til tyskerne. Flere mektige milorg-medlemmer vitnet i grenselosenes favør.

I sin giveravis trekker John Skåland en linje fra Feldmann-saken til dagens norske politikk overfor Israel. Han mener jødene og de som hjelper dem blir straffet, og at behandlingen av Karmel er et eksempel på det. I tilknytning til de nye murhusene som nå reises i Alonei Shilo, vil Skåland derfor få reist et minnesmerke over Feldmann-ekteparet, og skrive ned historien deres.

Grunnsteinene for de fire husene ble lagt ned på en reise der om lag 50 nordmenn deltok, i regi av Karmel. En av dem var Rune Sindland fra Storekvina, en av Karmels givere gjennom flere år som Fædrelandsvennen intervjuet i mai.

- Det var fint å være med på. Det er en helt spesiell opplevelse å få stå på Israels fjell. Det mest spesielle er å treffe de som bor der, og å oppleve den roen og freden de har i sine sinn, midt oppi den konflikten folk har mest fokus på i verden, sier Sindland, som også var på å signere enn vennskapspakt med bosettingen.

Takker Schjerva

- I grunnen kan vi takke Finansdepartementet for de ekstra gavene vi har fått, som nå muliggjør dette, sier Skåland.

- Du tenker på saksbehandlingen rundt skattefritaket, som statssekretær Roger Schjerva konkluderte i september?

- Ja. Politikerne og byråkratene som rammet oss på denne måten, kan gjerne få høre at det virker mot sin hensikt. Vi har fått mer pågangsmot, og nå også flere givere og gaver, sier Skåland.

På nyåret skal han reise nok en gang til Israel, og være med når husene reises som han nå har lagt ned grunnsteinen for.

Fædrelandsvennen tok mandag kontakt med Finansdepartementet for å høre om Roger Schjerva ville kommentere saken. Han viser til begrunnelsen som ble gitt da skattefradraget ble stanset, og har ingen øvrige kommentarer til Karmels nye byggeprosjekter.