KRISTIANSAND: — Jeg venter på en flom av slike saker. Vi så det da finanskrisen brøt ut i USA, at forekomsten av slike saker blomstret opp. Nå har vi krise i Europa. For de som sliter med å få seg jobb, kan det friste med en reise til Norge, the land of glory, og prøve ut nye løsninger, sier Christian Meyer , seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring, Norsis.

Senteret er underlagt Fornyings-administrasjons- og kirkedepartementet og jobber for å heve bevisstheten rundt informasjonssikkerhet. De gjennomfører også jevnlige undersøkelser knyttet til id-tyveri.

Advarer: Seniorrådgiver Christian Meyer i Norsis advarer nordmenn mot å være for åpne på nettet. - Ikke si at du skal på ferie og få lås på postkassen, anbefaler han. Foto: Norsis

— De siste undersøkelsene viser en liten nedgang de siste årene. Men fortsatt blir en mengde mennesker, tilsvarende Stavangers befolkning, utsatt for dette hvert år, sier Meyer.

Lett å få info

Fredag skrev Fædrelandsvennen om Erik Hamre Kvasnes, som opplevde at en svindler kjøpte varer for nesten 50.000 kroner i hans navn. Meyer mener vi kan få se mange flere slike tilfeller fremover. Å stjele en annens identitet er veldig lett, mener Meyer.

— Folk blir ofte overrasket over hvor mye informasjon som er tilgjengelig der ute. Gjennom diverse profiler, skattelister, telefonkataloger og så videre, er det veldig enkelt å skaffe seg en oversikt over hvem du er som person, sier han.

Dersom flere id-tyver skulle se mot Norge, tror han de vil få en enkel jobb.

Flere passord

I Hamre Kvasnes' tilfelle brukte svindleren et kredittkort med sitt eget bilde på, men med Hamre Kvasnes' navn. Slike falske kort er enkle å få tak i, mener Meyer.

— Det er ikke vanskelig å lage nye id-kort med nytt bilde. Jeg hørte om et stort selskap i bransjen som avslørte et falskt pass. Det de reagerte på, var at det var bedre laget enn det ekte, forteller Meyer.

Han mener løsningen for å gjøre Norge sikrere for oss som bor her, er å innføre obligatorisk identifisering med noe mer enn et fødselsnummer. For eksempel et passord eller en pin-kode som er knyttet til fødselsnummeret.

Lavt prioritert

Id-tyveriloven, paragraf 190a, ble innført av Knut Storberget og trådte i kraft i desember 2010. — Hvor prioritert er det å etterforske slike saker?

— Jeg tror de er veldig lavt prioritert. Sakene er kompliserte å etterforske. Så er det naturligvis viktigere å ta voldtektsforbrytere, drapsmenn eller ungdomskriminelle. Dessuten har ikke alle politikamre digital kompetanse som kreves for å etterforske slike saker.

- I saken i Kristiansand har id-tyven etterlatt to overvåkingsvideoer. Hvordan er sjansene for å ta ham da?

— Det er gode spor. Men spørsmålet er jo om han er i Norge lenger. Med disse bildene som utgangspunkt, må de bruke energi på å sjekke bildene opp mot sine registre. Det gjør de i voldtektssaker, men ikke i svindelsaker der en stakkars bank må te en regning på 50.000 kroner.

- Pass på

Likevel er det mye den enkelte kan gjøre for å sikre seg mot id-tyveri og svindel.

— For det første må du være veldig forsiktig med hva du legger ut av privat info. Skal du på ferie, så ikke fortell om det før etterpå. Få lås på postkassen, slik at ingen kan hente posten din når du er borte. Følg med på småtrekk på kontoen din. Ofte er det slik svindlerne tester om du følger med. Søk på deg selv på google med jevne mellomrom. Plutselig kan det dukke opp et telefonnummer du ikke kjenner til. Jo bedre folk passer på tingene sine, jo vanskeligere blir det for svindlerne. Dette kan folk i stor grad hindre ved å bruke hodet.