VENNESLA: — Det er veldig godt å få lov til å drive ordinær barnehagedrift igjen og at ting begynner å normalisere seg. Vi startet på nullpunktet igjen, forteller Marianne Wegge tilfreds.

Siden E.coli-utbruddet i den kommunale barnehagen ble kjent fredag 12. oktober, har Wegge vært taus. Oppvekstsjef Kristin E. Ropstad har vært kommunens talskvinne.

Smååsane har til vanlig 95 barn fordelt på 86 plasser og 20,5 årsverk på personalsiden. Alle skal ha testet seg.

Tett oppfølging

Per nå har 14 barn karantene. Åtte har E.coli-typen ehec, de seks andre venter på prøvesvar. Ett barn som fikk påvist ehec er nå friskmeldt.

Ifølge kommunelege Per Kjetil Dalane må de syke barna gjennom tre prøver før de eventuelt kan returnere til barnehagen.

— De må ta tre prøver med et døgns mellomrom, og alle prøvene må være negative, sier han.

- Påkjenning

Barna det gjelder får individuell oppfølging av kommunens helseteam.

Marianne Wegge er glad for at ingen av barna i Smååsane har vært alvorlig syke, men plaget av diaré. Hun vedgår at de voksne kjente på frykten i starten.

— E.coli er jo ikke akkurat et velklingende ord. Både foreldre og ansatte var bekymret. Det har vært en påkjenning. Men jeg synes foreldre har tatt det med fatning når det først rammet oss, sier styreren.

Kaosfredagen

Fredagen kaoset begynte, startet med at hun via kommunelegen fikk beskjed om at et barn var E.coli-smittet i midten av september. Senere på ettermiddagen ble et nytt tilfelle avdekket.

Etter å ha ringt oppvekstsjefen, tok Wegge og assisterende styrer på seg jobben med å informere foreldre.

— Vi ringte foreldre mellom kl. 19.45 og 22. De vi ikke fikk tak, kontaktet vi lørdag. Vi var opptatt av å gi korrekt informasjon så raskt som mulig. Vi hang også opp plakater og brukte hjemmesiden vår, sier Marianne Wegge.

Foreldre synes informasjonen har vært god. Mattilsynet har også konkludert med gode rutiner for mathåndtering og hygiene i Smååsane.

- Lært masse

Kommunelege Per Kjetil Dalane sier arbeidet med å spore smittekilden fortsetter.

— Hvilke erfaringer har dere gjort dere i E.coli-saken, Dalane?

— Vi har lært masse rent faglig. Vi har sett at mange barn kan få E.coli uten å bli alvorlig syke, vi har fått testet beredskapsapparatet vårt og vil si at vi har klart oppgaven. Det var også riktig av oss å stenge barnehagen, sier Dalane.

— Nå er vi som jobber i Smååsane opptatt av alle barna skal få gode barnehagedager igjen. De har nok merket at ting ikke har vært helt normalt her, sier styrer Marianne Wegge.