MARNARDAL: Forrige mandag skal en bonde ha observert det som lignet en mårhund hjemme på gården på Høyland, mellom Audnedal og Marnardal. Mårhund står på norsk svarteliste.

— Bonden ringte meg etter å ha sett dyret på låven. Vi har ingen garanti for at det faktisk var en mårhund, men vedkommende er en person med erfaring, så det er all grunn til å tro at observasjonen kunne være riktig, sier viltforvalter Tor Punsvik hos fylkesmannen i Vest-Agder.

Flere observasjoner

Senest i sommer mottok han flere meldinger om antatte observasjoner av mårhund i Lindesnes. I fjor høst gjennomførte Punsvik og kolleger en rassia på en gård i Åseral. Der ble det funnet blant annet fire levende mårhunder. Samtlige ble avlivet.

Punsvik understreker frykten for mårhund i Norge av tre grunner:

Altetende og smittebærer

— Mårhund gjør veldig stor skade i områder den oppholder seg. Den er altetende. Dyret er i tillegg produktiv og kan formere seg raskt. Mårhund har vintersøvn og er nesten umulig å spore. Og i europeisk sammenheng frykter man spredning av rabies og revens lille bendelmark, sier Punsvik.

— Bendelmark kan være livstruende for folk og angriper blant annet leveren. Den finnes ikke på fastlands-Norge, men er fryktet sør i Europa. Der anbefales å vaske skogsbær før de spises, sier han.

Ifølge viltforvalteren i Vest-Agder er mårhund et dyr man frykter mest av uønskede arter.

Partnermareritt

— Vi prøver å bekjempe minken i skjærgården, som nesten er umulig. Det ville nok vært mye verre å bli kvitt mårhunden. Dersom en mårhund er på rømmen hos oss, er det å håpe at den ikke finner en partner. Det ville det vært starten på mareritt. Da er den tilnærmelsesvis umulig å bekjempe, sier han.

Utrydding av mårhund har høy prioritet i Norge. Mange av observasjonene viser seg å være grevling. Ifølge Tor Punsvik felles årlig 160.000 mårhund i Finland, uten at bestanden går tilbake.

— Vi vet også at dyret er utbredt nedover i Europa og frykter ulovlig innførsel fra kontinentet.

Mårhund er et rovpattedyr i hundefamilien og hører opprinnelig hjemme i det østlige Asia, men arten har spredt seg via Russland og videre til store deler av Europa, ifølge Wikipedia.