KRISTIANSAND: De to ble i retten dømt for grovt tyveri og ikke ran. En av mennene ble idømt ubetinget fengsel i ett år og seks måneder, den andre ett år og tre måneder.

LES OGSÅ: Etterlyser tips om ranerne

LES OGSÅ: Urmakerforretning ranet i Kristiansand

Målbeviste

Det var klokka 10.12 to menn, en lyskledd og en mørkkledd, stormet inn i urmakerforretningen i Markensgate i Kristiansand. Mennene var tildekket med hetter og lue, men var ikke maskerte.

Den ene hadde med seg en ståltrapp, som ble satt i døråpningen. Ved hjelp av et medbrakt stålrør og en nødhammer, løp de rett bort til hvert sitt monter og knuste glassene. Totalt tre glassmontre ble knust.

Her lå de dyreste klokkene av merket Rolex og Breitling. Underveis ble nødhammeren ødelagt, og en av gjerningsmennene tok da speilet på disken og slo med dette. Gjerningsmennene plukket målbevisst de dyreste klokkene.

Det var to ansatte tilstede da tyveriet ble gjennomført. Betjeningen ble skremt, gjemte seg bak disken og trakk seg bak noen skyvedører inn til verkstedet.

Begge forklarte for retten at de to tyvene var meget målbevisste og kvikke. Ut fra den opptreden de to tyvene hadde, regnet de ansatte med at de hadde rekognosert på forhånd.

(Les mer under bildet)

QUASHQAI: Dette er fluktbilen som ble brukt under ranet. Foto: Hans Jacob Brekke

Fluktbil klar

Etter to-tre minutter var tyveriet over. Klokkene ble puttet i plastposer, og noen ble tatt med i hendene. Gjerningsmennene løp ut i Markensgate og ned Bryggebakken.

Der stod en fluktbil klar. Denne bilen var stjålet i Lillestrøm-området. Bilen ble samme dag funnet igjen på Grim.

Like etter ranet løp en av de ansatte etter tyvene og fikk notert registreringsnummeret på bilen før den raste av gårde.

Gjennom teledata er det registrert at de to domfelte brukte mobiltelefonen sin fra Grim-området kort tid etter ranet. Da ringte de en person på Romerike, som er sentral i et kriminelt miljø, og som antas å være oppdragsgiver.

Den ene er også fotografert på et overvåkingskamera på jernbanestasjonen i Kristiansand.

I retten benektet de to å ha utført tyveriet. Den ene forklarte at han ikke hadde vært i Kristiansand på fire-fem år, mens den andre sa han var i Kristiansand sammen med en venn han ikke ville oppgi navnet på. Han fortalte at han kjørte en stjålet bil. Bilen ble parkert kvelden før i sentrum med motoren i gang, fordi de skulle kjøpe kebab.

Da de kom tilbake til bilen, så de at den var stjålet. Den domfelte fortalte at han og kompisen sov i en bod om natten og tok toget hjem dagen etterpå.

— Oppkonstruert

Kristiansand tingrett skriver i dommen at det ikke festes lit til de tiltaltes forklaringer, som ikke virker troverdige.

– De fremstår som oppkonstruerte og forsøkt tilpasset bevisene, skriver retten. «Når det gjelder den ene, gjelder dette blant annet historien om bilens forsvinning og omstendighetene rundt dette. Det er ikke troverdig at en lånt bil, nesten ny og verdifull bil blir etterlatt åpen med motoren i gang et godt stykke unna det sted domfelte og befant seg. Det er heller ingen logikk i at domfelte ikke vil oppgi navnet på vennen dersom dette var en som kunne bekrefte historien».

Retten har i forbindelse med bevisvurderingen vurdert muligheten for at det var tre personer involvert i tyveriet, og at tredjeperson ikke er identifisert.

Derfor har retten lagt til grunn at den ene av de to tiltalte bare kan dømmes for medvirkningsansvar. Denne personen fikk ett år og tre måneders fengsel. Han er tidligere ustraffet. Den andre fikk altså ett år og seks måneder. Han er tidligere straffedømt.

Begge er dømt til å betale 774.000 kroner i erstatning til urmaker Askelands forsikringsselskap.