KRISTIANSAND : — Det var egentlig ikke noen bevisst plan, men jeg begynte å jobbe der litt ved siden av skolen, og etter at jeg var ferdig med studiene, ble det bare sånn, sier Kirsti Myrvold Høland.

Kirsti har studert både litteraturvitenskap, og barne- og ungdomslitteratur, så selv om ingenting var bestemt på forhånd, har i alle fall interessen for god litteratur kommet inn med morsmelka - og blitt der. Nå er hun daglig å se bak disken i familiens tradisjonsrike bokhandel i Markensgate.

På forhånd har vi bedt Kirsti finne fram noen favoritter, og på spisebordet hjemme på Grim ligger det godt leste pocketbøker av nålevende forfattere. Bøker som gir henne noe ekstra. Litt mentalt påfyll.

Bra med erindringsbøker

Stua: På den ene veggen i stua har familien plassert en stor bokhylle, som rekker fra gulv til tak. Foto: Torstein Øen

— Jeg merker at det er nordiske samtidsforfattere som tiltrekker meg nå. Bikubesong av Frode Grytten er en samling historier hvor hovedpersonene bor i Odda, ei skikkelig industribygd. Han har øye for originalene, og beskriver dette med lekenhet, samtidig som historiene bærer preg av et alvor, sier Kirsti.Hun trekker også fram trilogien av Jón Kalman Stefánsson. En skildring av det barske livet på Islands vestkyst for 100 år siden, hvor forholdet mellom naturkrefter og menneskets vilje er hovedtema.

— Hovedpersonenes vandring gjennom de frykteligste forhold blir på en utrolig vakker måte brutt opp med poetiske vendinger fra forfatternes side, som gir fortellingen dybde. Og så er Tove Janssons Sommerboken flott, lavmælt, men med tydelige betraktninger om livets gåter og forvinklinger, belyst gjennom jenta Sophia og farmoren hennes.

Gir mer enn bare historien

God idé: Trappeoppgangen har en tendens til å oppta mye plass i huset, men hva med å utnytte den til bokhylle, slik Kirsti har gjort. Veldig smart, synes vi. Foto: Torstein Øen

Felles for disse er at man som leser får mer enn bare historien. Og dagligdagse gjøremål blir beskrevet på en måte som gjør at man identifiserer seg og gjør en refleksjon av eget liv.— Slike dyktige forfattere lager et slags tankesett, de klarer kunsten å formidle noe utover selve fortellingen. Jeg liker det når bøkene fører til at jeg setter mitt eget liv i perspektiv. Hvordan jeg selv opptrer i forhold til andre, og påvirker mine omgivelser, forklarer hun.

Kristi har sans for forfatterne som klarer å beskrive nyansene i personenes liv. Hun tiltrekkes av historier om mennesker som har en sårhet i seg, som man oppdager etter hvert som man blir kjent med dem.

— Det er jo gjerne slike bøker som berører oss ekstra, som setter seg.

Leser likevel alt

Men selv om Kirsti er tydelig på sjangerne hun liker best, er hun likevel altetende. Og langt fra sær på hva hun vil lese.

— Å, nei, jeg leser veldig mye forskjellig, det er masse bra på mange felt. Det er det som er så fascinerende. Nå holder jeg på med en selvbiografi av en iransk kvinne, som er skrevet i tegneserieform.

Mange leser mye

Favorittene: Bøker, som gir noe mer enn bare selve historien, skrevet av nordiske samtidsforfattere er blant Kristis favoritter. Foto: Torstein Øen

Kristi sier hun er imponert over at mange leser veldig mye, og trives godt når hun kan diskutere litteratur med kundene i butikken.— Jeg har stor glede av å snakke om bøker med både kunder og andre.

Selv holder hun som regel på med rundt fire bøker samtidig.

— Ja, og jeg leser jo overalt. Og her hjemme er det bøker over alt.

På kjøkkenet har hun samlet kokebøkene i et snedig bokhyllesystem. Det er også den eneste plassen bøkene er samlet etter innhold. I den rause bokhylla i stua er det en salig blanding av mye forskjellig, fra det helt nye til gamle leksikon. I trappeoppgangen har hun laget en praktisk bokhylle som rommer mye. En god idé! Ellers er jo trappeoppgangen bare et område som opptar plass.

— Det blir en del bøker, og det kommer stadig mer, så det er greit å få plassert dem på en måte som fungerer. Men det er ikke noe alfabetisk system, altså, avslutter hun.