MANDAL: – Høyre og Frp burde på et tidspunkt innse at det ikke er mulig å komme utenom eiendomsskatt som vil gi friske penger raskt til kommunen. Å skulle selge sykehuset etter at bystyret har bestemt at det skal bli et lokalmedisinsk senter virker useriøst og desperat, mener Ekeland.

I onsdagens Fædrelandsvennen tar Høyre og Frp i Mandal til orde for at de vil vurdere salg av sykehuslokalene som kommunen kjøpte for to år siden til 30 millioner kroner. Bygget inneholder en rekke funksjoner som Sørlandets sykehus driver, men også den kommunale legevakta.Ekeland påpeker at sykehuset skal ivareta samhandlingsreformen i Mandal, og at et av byens legesenter er på vei inn i lokalene.

Forpliktet

– For det første må det lokalmedisinske sentret komme i gang med sin virksomhet slik vi har forpliktet oss til både overfor leietakere og nabokommunene. Dersom det i fremtiden skulle vise seg å ikke fungere, får vi jo heller rive ned bygget og selge tomten til boligformål, sier Ekeland.

Han forstår ikke motstanden mot eiendomsskatt fra bystyrets flertall. – Rådmannen har anslått at det må kuttes med 132 millioner kroner de neste tre årene slik virksomheten i kommunen nå er. Da monner ikke med noe sykehus-salg uansett, sier han.

Ekeland sier det også er fullt mulig å tilpasse eiendomsskatten slik at boligeiere og næringsliv ikke blir så hardt rammet.

Ingen desperasjon

– Er Høyre desperat, Sven Seljom?

– Nei, vi er jo ikke det. Også SV må skjønne at alle steiner skal snus for å finne inntekter og få ned utgifter. Da er ikke sykehuslokalene en hellig ku, sier Seljom, gruppeleder for Høyre i bystyret.

Han sier at det er fullt mulig å ha helseinnhold i bygget selv om kommunen ikke er eier. – Når det gjelder leietakerne skal kommunen selvsagt være en profesjonell aktør. Men vi mener det er riktig å se også på dette bygget for mulig salg, sier Seljom.

Høyre og Frp støttes for øvrig av Venstres Stein Inge Dahn. – Også vi mener at det må utredes om bygget kan selges og fortsatt ha et helseinnhold, sier Dahn.

Han sier at Venstre i utgangspunktet var uenig i kjøpet av bygget. – Det er grunn til å anta at nostalgi, følelser og utdatert sykehuskamp var medvirkende til den unødvendige millioninvesteringen, sier han.