KRISTIANSAND: – Dette er særdeles hyggelig. Min norsklærer på videregående hadde kollapset hvis han hadde sett det. Jeg var nok langt unna det han ville betegnet som en eminent elev i norsk, sier Øivind Holthe.

«Øivind over streken» het Holthes faste spalte i Fædrelandsvennens God Helg-magasin i oktober 2012. Der fortalte han om den oktoberdagen hans datter tok sine første steg på stylter, etter å ha øvd hele sommeren. Men pappa Holthe satt og sjekket nyhetene på mobiltelefonen sin, og gikk glipp av det for datteren store øyeblikket.

– Jeg skrev innlegget fordi jeg ble så provosert over meg selv da det skjedde. Det var flaut å måtte trøste min egen datter fordi jeg selv ikke var til stede, sier Holthe.

Ømt punkt

FORNØYD: Øivind Holthe, journalist og spaltist for Fædrelandsvennen. Foto: Siv Kristin Sørstrand

Elever i videregående skole skal ikke bare lese innlegget. Det er også satt opp noen oppgaver knyttet til dem.– De får ei hard nøtt å bryne seg på der. To av spørsmålene klarte ikke jeg selv å bryne meg på engang, forteller Holthe.

Han mener teksten var nødvendig for å få mange i samme posisjon til å tenke over hva mobilen gjør at de går glipp av.

– Det handler om de små øyeblikkene. Denne teksten traff nok et ømt punkt hos mange. Før klappet vi på konserter, i dag holder vi mobilen over hodet, sier journalisten.

Seks hundre kommentarer

Innlegget har fått nesten seks hundre kommentarer på fvn.no. Det er delt utallige delinger i sosiale medier, eller «nåtidens avisstativ» som Holthe selv kaller det. Boka har gitt det ti måneder gamle innlegget et nytt liv. Det siste døgnet er det lest nesten 25.000 ganger.– Det er helt vilt. Innlegget har levd sitt eget liv. Jeg har fått henvendelser angående det jevnlig siden oktober i fjor, sier han.

– Vanskelig å droppe mobilen

Holthe forteller at han selv har forsøkt å legge bort mobilen oftere etter at han har blitt bevisst på hvor mye tid han bruker på den.

– Det er vanskelig. Å gripe telefonen for å sjekke siste nytt er nærmest en automatisk respons på min egen tilgjengelighet, sier han.

Øivind Holthe har blitt en populær spaltist gjennom å dele sine private historier. Etter å ha fulgt 22. juli-rettsaken tett gav han ut ei bok.

– Jeg har nok åpnet meg mye mer enn det her. Dette er min stil og min skrivemåte. Vi må ikke ta oss selv så høytidelig at vi ikke tørr å dele våre svakheter, sier Holthe.