LILLESAND: Trond Giske var på vei til et møte med Aker Solutions i Kristiansand da TV 2s reportasjeteam ble forbikjørt av statsrådens bil på nye E 18. Teamet fulgte etter, og filmet forfølgelsen.

Bildene viser at begge bilene holdt en hastighet på opp til 140 kilometer i timen i 100-sonen.

Les også: Giske beklager ikke 140 km/t i 100-sonen

Nå etterforsker Lillesand lensmannskontor både sjåføren av TV 2s reportasjebil og sjåføren av statsrådens Mercedes.

— Begge sjåførene etterforskes. Beslutningen ble tatt onsdag formiddag, opplyser påtaleleder Nils Grønås ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Ikke førerkortbeslag

Ut fra TV2s egne videobilder legger politiet til grunn at råkjøringen skjedde i Lillesand. Etter det fvn.no forstår, kjenner imidlertid ikke politiet identiteten til sjåførene.

— De opplysningene vi har tilgang til, viser at sjåførene holdt en hastighet på 140 kilometer i timen. Hvis det er riktig, blir det en bot. Det blir ikke reaksjon i form av førerkortbeslag. Da måtte hastigheten ha vært 141 kilometer i timen, sier Grønås.

- Holder TV 2s videobilder som bevis?

— Nei, alene holder ikke det.

- Er dere avhengig av en tilståelse?

— Ikke nødvendigvis, men jeg vil ikke gå inn på detaljer i bevisvurderingen. Tiden vil vise hva som kommer fram i forklaringer og eventuelle vitneavhør, sier Grønås.

Måtte betale 1600 kroner

I september i fjor gjorde avisen Nationen det samme da samferdselsminister Liv Signe Navarsete og hennes sjåfør råkjørte i en 80-sone i Lærdal. Den gang ble det 1600 kroner i forelegg både til sjåføren og Nationens sjåfør. Nationens team noterte flere tilfeller med hastigheter over 110 kilometer i timen i 80-sonen, men politiet baserte foreleggene på 90 kilometer i timen.

— Årsaken til at det er benyttet en så stor sikkerhetsmargin, er for å være på den sikre siden for å oppnå et riktig resultat, sa politifullmektig Tor Teige til Nationen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BEKLAGER IKKE: - Jeg vet ikke hva jeg skal beklage, sa statsråd Trond Giske onsdag. Her fra Stortingets spørretime. (Foto: Scanpix) Foto: Scanpix

Da TV 2 tirsdag konfronterte Trond Giske med råkjøringen, sa han følgende:

— Nei, dette tror jeg ingenting på. Det er alvorlige påstander du kommer med mot en sjåfør.

Heller ikke da statsråden ankom spørretimen på Stortingen onsdag, la han seg flat.

— Jeg synes det er vanskelig å beklage når jeg ikke vet hva jeg skal beklage, sa Giske, som har forklart at han satt i baksetet og forberedte seg da sjåføren skal ha satt opp farten.

Etter spørretimen hevdet Giske at han ikke visste i hvor stor hastighet sjåføren hans førte statsrådsbilen mot Kristiansand.

— Vi hadde det ikke travelt i det hele tatt. Faktisk kom vi fram før tiden. Jeg satt i baksetet og jobbet med saker og forberedte meg til møtet, men jeg hadde ikke noen følelse av at kjøringen på noen måte var uansvarlig, sa han, ifølge NTB.