KRISTIANSAND: – Jeg er inne daglig for å sjekke boligannonser på nettet, og har vært på flere visninger. På den ene visningen var det loddtrekning om leiligheten, men jeg vant dessverre ikke, sier Natalia Milan (24), som skal begynne på mastergrad i engelsk på Universitetet i Agder (UiA) i august.

Hun har lett etter et sted å leie i Kristiansand i en måned, og beskriver situasjonen som rimelig håpløs.

– Leilighetene blir bare dyrere og dyrere, og selv om jeg i utgangspunktet har lyst til å bo alene, tror jeg at jeg bare må glemme det. Det har jeg bare ikke råd til, forklarer Natalia.

24-åringen mener det er svært tøffe tilstander på leiemarkedet for tiden.

– Jeg holdt på å slå til på en leilighet uten å en gang ha sett den, og jeg vet at det er flere som gjør det. Huseierne har ofte flere interessenter som venter i kø, så hvis du vil ha noe, nytter det ikke nøle, forklarer hun.

Kraftig prisøkning

Natalia jobber som servitør på Noas ark i Dyreparken i sommer, og er avhengig av å jobbe ved siden av studiene.

– Det er umulig å klare seg på studiestøtten alene. Men selv om jeg jobber litt ved siden av studiene, har jeg ikke råd til å betale leie for mer enn 4000 kr i måneden, sier Natalia.

Tall fra hybel.no viser at de månedlige leieprisene i Kristiansand har økt med 17 prosent fra 2007 til 2008. Et raskt søk på finn.no viser at det er rundt 100 bosteder til leie i Kristiansand, mens hele 160 personer ønsker å leie sted å bo i byen.

Leter utenfor sentrum

– Selv om jeg egentlig har lyst til å bo i sentrum, har jeg begynt å lete etter sted utenfor bykjernen. Det nytter ikke være kresen, og så lenge det går busser, kan jeg gjerne bo på Søm eller Hånes, understreker Natalia.

24-åringen skal bor foreløpig hos sin kusine og hennes datter i Suldalen, men belager seg på minst en måned til med leting.

Satser på kollektiv

– Forhåpentligvis vil situasjonen bli bedre etter studiestart. Det pleier som regel å dukke opp lapper på fellestavlene på universitetet om folk som har et ledig rom i bofellesskap.

For Natalia begynner å gi opp håpet om å finne et sted for seg selv.

– Jeg har kontaktet venner og bekjente for å finne plass i kollektiv. Man må rett og slett bruke det nettverket man har, og forhåpentligvis dukker det opp noe, sier hun.

PS! Like før Fædrelandsvennen går i trykken natt til tirsdag tikker en sms fra Natalia inn. Hun venter på telefon fra en huseier på Lund, og får vite i løpet av dagen om hun får rom i bokollektiv til 3900 kroner uten strøm. Natalia må i så fall ta rommet usett.