ARENDAL: — Han gikk inn. Jeg sto utenfor. Etter en stund så jeg lyset. Da fikk jeg sjokk, forklarte kvinnen som i formiddag avgir forklaring i Agder lagmannsrett i Arendal.

Mens en 29 år gammel mann fra Grimstad i tingretten i mars ble dømt til ti års fengsel for å ha helt bensin og tent på inngangen til leilighetsbygget i Arendalsveien 3, ble kvinnen dømt til fem års fengsel for medvirkning.

Kvinnen på tiltalebenken i ankesaken har et barn sammen med den dømte 29-åringen. Gutten ble født i januar, og er frisk trass i at mor i retten innrømmet å ha vært rusmisbruker i ti år forut for branntragedien som Brian Clausen (26) og Glenn Thomassen (25) livet. Etter anmodning fra forsvarer Sigurd Klomsæt tar retten hyppige pauser for å gi den tiltalte alenemoren anledning til å amme.

I dag har tiltalte lite kontakt med barnefaren, forklarte hun i retten i dag. Hun visste at hun var gravid på tidspunktet for brannen, men forklarer i retten at hun var påvirket av hasj, piller og øl kvelden og natten før brannen ble påtent ved 4-tiden natt til søndag 15. juli i fjor.

Som i tingretten er det troverdigheten til kvinnens påstand om at hun ikke skjønte at 29-åringen ville tenne på som settes på prøve under ankesaken i lagretten.

Hun stiller seg helt uforstående til påstander fremkommet i tidlige politiforklaringer om at hun skulle sagt at 29-åringens ide om å tenne på leiligheten var ”en god ide” – og at hun skulle ha sagt: ”la oss bare gjøre det”. Bakgrunnen for påtenningen 29-åringen innrømmet i tingretten, var at han skulle ha blitt banket opp av de to omkomne, og at de hadde rasert leiligheten hans. 29-åringen hevdet imidlertid at han bare ville skremme, og at det ikke var meningen å ta liv.

— Jeg trodde egentlig at han bare snakka, liksom, forklarer kvinnen i retten. – Det er helt normalt i dette miljøet at noen sier at de skal ”ta” den og den.

— Er det også normalt å ta med seg bensin? Utfordret aktor Dennis Danielsen.

— Det er vel å gå litt langt, medga 25-åringen.

Også dommer Dan Bugge Nordén utfordret kvinnens hukommelse i sin utspørring. Han ville vite årsaken til at kvinnen ikke husket hvilken av to bekjentes leligheter de hadde vært i da de kom til Shell-stasjonen i Grimstad sentrum den fatale natten. Men hun husket at hun sto ved blomsterbedet og så 29-åringen få noen til å fylle bensin på en plastkanne.

Videre innrømmet at hun ble med 29-åringen da denne gikk med plastkanna i hånda opp til leilighetsbygget bare få hundre meter øst for bensinstasjonen.

— Jeg fulgte etter, sa hun i retten. Men etter oppfølgingsspørsmål fra dommeren innrømmet hun å ha fulgt like etter. Men hun nektet bestemt for å ha vært med helt inne i trappeopppgangen.

Hun sto utenfor, og etter en liten stund så hun lysglimtet og 29-åringen kom løpende tilbake . Hun forklarte da å ha løpt fra stedet sammen med tiltalte.

— Hvilke tanker gjorde du deg da? Spurte dommeren.

— Da tenket jeg at han hadde gjort det han sa.

— Har du bebreidet deg selv for det som skjedde? Vil dommeren vite.

— Jeg bebreider meg selv for at jeg ikke gjorde mer.

— To personer omkom. Hva tenker du om det? Følger dommeren opp.

— Det synes jeg er veldig trist. Forferdelig. Den tiltalte 25-åringen tar til tårene, og hulker stille. Retten tar en pause.