ARENDAL: – I utgangspunktet er det ingen formell ankemulighet på våre vedtak. I de tilfeller hvor klageren ønsker at Statens helsetilsyn skal se på saken, har vi en lav terskel for å etterkomme slike ønsker. Statens helsetilsyn står da fritt til å vurdere om det vil se på saken. Skulle familien Sakkestad ønske det, så er det mulighet for det. Vi vil vurdere det, sier fylkeslegen i Aust-Agder, Anne-Sofie Syvertsen.

Det var på sykehuset i Arendal at Heidi Sakkestad først ble kjeveoperert i 2003. Operasjonen førte til at ansiktet hennes ble vansiret. Ektemannen klaget saken inn til Helsetilsynet i Aust-Agder i fjor sommer, og onsdag fikk familien Sakkestad, som bor på Hånes i Kristiansand, beskjed om hun ikke var utsatt for noen feilbehandling og at ingen kunne klandres for det som skjedde.

Les også: — Legene gjorde ikke noen feil

Se video: Frikjenner legene – Slitne etter mange års kamp

– Vi har foreløpig ikke tatt stilling til om vi vil be om at Statens helsetilsyn se på saken. Nå vil vi bruke litt tid på å tenke oss om. Vi er nettopp kommet hjem fra en oppfølgingskontroll i USA. I tillegg er vi slitne etter mange års kamp mot myndighetene, sier Jostein Sakkestad.

Fylkeslege Anne-Sofie Syvertsen har kommet fram til at det ikke er gjort noe klanderverdig i saken. Men hun innrømmer at ting kunne vært gjort annerledes.

– I ettertid så ser jeg at man kanskje burde stoppet opp underveis i behandlingen og vurdert strategien. Jeg kan ikke se av journalen at det er gjort. Selv om man hadde gjort det, så er det ikke sikkert at man ville valgt annerledes. Det er vanskelige valg som helsepersonell har stått overfor, men jeg kan ikke se at hun er feilbehandlet, sier Syvertsen.

Venter på svar på erstatningskrav

Ekteparet Sakkestad har også krevd en erstatningssum på 3,7 millioner kroner fra Norsk Pasientskadeerstatning. Regningen omfatter blant annet 8797 arbeidstimer, 421 overnattinger utenfor hjemmet, flyreiser og 27.661 kilometer i bil. Familien venter fremdeles på svar på dette kravet.

– Heidi Sakkestad har vært maksimalt utheldig med inngrepet. Det er mye som tyder på at Heidi Sakkestads problemer kan føres tilbake til den første operasjonen, sier fylkeslegen.