KRISTIANSAND: Produksjonen går onsdag kveld igjen som normalt, etter det dramatiske gassutslippet tidlig ettermiddag, sier administrerende direktør Øivind Stenstad til fvn.no.

Torsdag vil ansatte få tilbud om debrefing, og Arbeidstilsynet vil komme for å starte sin etterforskning av hendelsen.

Stenstad mener sikkerheten ved anlegget er god.

— Vi gjennomfører jevnlige beredskapsøvelser. Vi har slik øvelser ofte, i tillegg har vi øvelser på større kriser minst én gang i året, sier Stenstad.

— Hendelsen skjedde omkring klokken 13.20 i avdelingen for nikkelproduksjon. Personene det gjelder ble fraktet ut av bygningen og tatt hånd om av vårt eget beredskapspersonell, opplyste Stenstad like etter hendelsen onsdag.

Til observasjon over natta

De berørte ble lagt til behandling ved bedriftens egen sykestue, og har deretter ligget til observasjon. Situasjonen viste seg å være verre en først antatt, og to menn ble derfor sendt til Sørlandet sykehus Kristiansand for behandling.

— Gassutslippet ble forårsaket av at det ble slått vann i et slamkar. Åtte arbeidere ble utsatt for den giftige gassen, og to av disse ble sendt videre til sykehus. Alle åtte var ved bevissthet, opplyser operasjonsleder Ove Austenaa ved Agder politidistrikt.

Sørlandet sykehus Kristiansand opplyser at to menn på 30 og 24 år nå får behandling ved akuttmottaket.

— Tilstanden til begge to beskrives som stabil, opplyser sykepleier Tone Jensen ved akuttmottaket ved 21.15-tiden onsdag kveld.

— De blir liggende til observasjon til i morgen torsdag, opplyser Jensen.

Utskrevet fra sykestua

Stenstad opplyser til fvn.no like før klokken 16 at de fem som fikk behandling av bedriftens legeteam er ute av sykestua.

— Vi har en beredskap knyttet til nettopp denne type hendelser, som sørger for at de som blir rammet umiddelbart blir behandlet med oksygen. Å bli utsatt for høye konsentrasjoner av klorgass er svært alvorlig, men ved rask behandling kommer man seg raskt, sier Stenstad.

Ifølge ledelsen ved Xstrata skal klorgassutslippet ha skjedd som følge av et uhell.

— Jeg har ennå ikke alle detaljene på plass. Men mest sannsynlig dreier det seg om at noe syre har kommet i kontakt med slam i filtreringsprosessen. Når disse to stoffene reagerer kan det utvikles klorgass, sier Stenstad.

- Alvorlig i høye konsentrasjoner

Bedriftslege Steinar Berge ved Xstrata opplyser at klorgass i høye konsentrasjoner kan medføre lungeskader.

— Gassen irriterer luftveiene og slimhinnene. Du merker et ubehag med en gang, og trekker deg derfor unna. Som regel går det over etter en halvtimes oksygenbehandling, sier Berge til fvn.no.

Berge har jobbet som bedriftslege ved bedriften i over tjue år, og sier ingen har fått akutte lungeplager i forbindelse med utslipp. Han karakteriserer dagens arbeidsuhell som en sjelden hendelse.

— I dag valgte jeg å sende to videre for behandling ved sykehuset, og det kan jeg ikke huske sist vi gjorde. Dette er nok det mest alvorlige tilfellet av gasseksponering vi har hatt, sier han.

— Hvor høy konsentrasjon er dødelig?

— Det er vanskelig å si. Så lenge du ikke er innesperret kommer du deg som regel unna fort. Og alle hos oss er drillet på hva de skal gjøre i slike tilfeller, sier Berge.

- Ikke brannfarlig

Brannvesenet rykket ut til stedet, men situasjonen skal da ha vært under kontroll.

— Bedriften sendte inn sine egne røykdykkere for å forsikre seg om at ingen var etterlatt i bygget. De har et svært godt brannvern, så vi var der kun for å være i beredskap, sier brannmester Tor Anders Brøvik i Kristiansand brannvesen.

Ifølge Brøvik er klorgass en svært giftig gass, som kan medføre bevisstløshet, krampe og lungeødem for den som blir eksponert.

— Gassen er svært helsefarlig og innånde, men hvor mye som skal til før du stryker med vet jeg ikke. Det er uansett svært ubehagelig å bli utsatt for, sier Brøvik.

Klorgass er imidlertid ikke brannfarlig.

— Det foreligger ingen eksplosjonsfare ved bedriften, sier Brøvik.

Evakuerte de ansatte

Hendelsen vil mest sannsynlig ikke få noen store konsekvenser for produksjonen ved fabrikken.

— Det er uansett ikke det vi har fokus på nå, understreker Øivind Stenstad.

Noen titallsarbeidere ble evakuert ut av bygningen som følge av klorgassutslippet.

— Etter evakueringen gjorde vi et grundig søk for å forsikre oss om at ingen var igjen i lokalet, sier han.

Politiet opplyser at saken vil bli etterforsket. Arbeidstilsynet er orientert og varslet om hendelsen, og vil altså starte sin etterforskning torsdag.