KRISTIANSAND: – Ofte blir foreldre skremt unødig, fordi det er for mye ensidig fokus på alt som kan gå galt. Man glemmer at det går bra med de aller fleste, sier Trond Markestad, professor i barnesykdommer ved Universitetet i Bergen og Sykehuset Innlandet.

Prematurforeningen har i samarbeid med Sørlandet kompetansesenter utarbeidet et filmprosjekt som fokuserer på foreldres erfaringer med for tidlig fødte barn. Opplegget er tilpasset foreldre, samt skole— og helsevesen, og har som mål å spre forståelse for hva det vil si å leve med et prematurt barn.

– Både foreldre og helsepersonell kan oppleve en utrygghet rundt premature barn, og derfor er det viktig å spre informasjon, sier Markestad. Han er en av flere fagpersoner som har bidratt i utarbeidingen av prosjektet.

Lever gode liv

I Norge fødes rundt 4500 barn for tidlig hvert år. De fleste av disse fødes nokså nært termin. Hvert år blir det også født rundt 150 ekstremt premature barn, som vokser og lever opp. Dette er barn født mellom uke 23 og 27, og som har en fødselsvekt mellom 500 til 1000 gram.

– De aller fleste av disse barna får ingen alvorlige problemer. Spesielt etter 28 uker så klarer de fleste seg utmerket. Rundt en tredjedel av barna kan få problemer i forhold til oppmerksomhetssvikt og skolevansker, men dette er også vanlig blant andre barn. De aller fleste vokser opp og lever gode liv, sier Markestad.

Det er også dette skaperne bak filmprosjektet ønsker å formidle. I filmen møter vi tre familier i ulike faser av livet. Et nyfødt barn, en i barnehage og en i skolealder.

Marit Hagemoen i Prematurforeningen er selv mor til premature tvillinger.

– Det blir fort mye fokus på den første tiden, med god grunn. Vi opplever imidlertid at foreldre har mange spørsmål også når barnet blir eldre. I denne filmen møter vi barn og foreldre i forskjellig aldere, og får ta del i utfordringer knyttet til de ulike fasene. Det tror jeg vil være nyttig for mange, sier hun.

Ikke rosenrødt

Hagemoen ønsker ikke å male alt rosenrødt, og legger ikke skjul på at premature barn kan møte på utfordringer.

– Men disse går det an å takle. Gjennom dette prosjektet får både foreldre og helsepersonell et innblikk i de vanligste utfordringene. Har man nok kunnskap kan man legge til rette og forebygge mye, forteller hun.

Sveinung Wiig Andersen, produsent ved Sørlandet kompetansesenter. (Arkivfoto)

Hun får støtte fra Sveinung Wiig Andersen, produsent ved Sørlandet kompetansesenter.– Det settes inn store ressurser i helsevesenet for å redde og ivareta for tidlig fødte barn på sykehuset. Men hva skjer når man kommer hjem? Mange foreldre er engstelige, og har mange spørsmål om hva som kan komme i etterkant. Gjennom å møte familier som har vært igjennom det samme, kan man kanskje berolige noen og vise at det går veldig fint å leve med disse barna, konkluderer han.