KLAR TIL TREKKING: Disse to trekkbilene fra Viking skal sørge for at gravemaskinen kommer på land mandag kveld. Her er bilene på plass ved rasstedet. Mms-foto: Jarle Martinsen Foto: Jarle R. Martinsen (mms-foto)

LILLESAND: Den 30 tonns tunge gravemaskinen havnet i vannet under raset lørdag. Klokken 20 mandag kveld startet «redningsoperasjonen» med å få maskinen til land.Klokken 23 er det fortsatt full aktivitet blant arbeiderne i Viking Arendal.

— Vi har bra tak på den nå. Den kommer sakte, men sikkert, sier Roar Josephsen i Viking Arendal til fvn.no.

Les også: Gravemaskinfører håper maskinen kan reddes | Vil redde gravemaskinen mandag kveld | Bildeserie: - Det skjedde på ti sekunder

Han anslår at maskinen rikker seg én meter på fire minutter. Tidligere på kvelden var to trekkbiler festet til gravemaskinen, men klokken 23 var hele tre biler i sving med til sammen fem vinsjer. Tre av dem er på 35 tonn og to på 25. Bekymret for hull Da fvn.no var i kontakt med Josephsen, var han bekymret for de neste metrene. Gravemaskinen nærmet seg nemlig et fire meter dypt hull på bunnen av vannet.

— Det er så spennende at jeg kan nesten ikke snakke, sier Josephsen, og forklarer at spenningen er knyttet til hva slags masse som er på bunnen av dette hullet.

Vaier røk Arbeidet har heller ikke tidligere på kvelden gått hen uten spenning. Ved 21-tiden røk den ene vaieren som var festet fra gravemaskinen til en av trekkbilene, og dermed måtte hele operasjonen starte på nytt.

Viking-arbeiderne vil sannsynligvis være i sving helt til gravemaskinen kommer inntil land natt til tirsdag. Deretter må det søkes om å anlegge en liten vei for å dra gravemaskinen opp av vannet. Det er nemlig for risikofylt å løfte den opp med kran, siden grunnen er usikker.

Roar Josephsen håper gravemaskinen vil være på tørr grunn ved middagstider tirsdag.

Rundt 50 skuelystne fulgte arbeidet ved rasstedet mandag kveld.

Fvn.no følger «redningsoperasjonen».

Mms-foto: Jarle R. Martinsen