KRISTIANSAND: – Mobbingen og trakasseringen ødela barndommen hans. Det medførte at han ble varig ufør og fikk en rekke lidelser, sier prosessfullmektig, advokat Harald Grape.

Han sendte stevningen fredag. Kristiansand kommune stilles til ansvar for mobbingen. Det økonomiske kravet er begrenset oppad til seks millioner kroner.

– Groteske ting

– Det var groteske ting, som slag, spark spytting og psykisk terror, sier Grape.

– Er det en sammenheng mellom mobbingen og drapet han senere er dømt for?

– Det vil jeg ikke si, kommenterer Grape.

Han mener skoleverket skulle stoppet den dårlige behandlingen av 28-åringen.

– Kommunen ved lærerpersonalet har skoleplikten, og ansvaret ligger der. Skolen har ansvaret for å gjøre noe med problemet, og her vil det kunne legges frem omfattende dokumentasjon gjennom vitner, sier Grape.

Kommuneadvokat Gro Hamre bekrefter å ha mottatt stevningen, men ønsker ikke å kommentere saken.

– Var spesiell

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med tre tidligere medelever, som alle bekrefter mobbing, men i ulik grad.

– Han ble noe mobbet, men var også skyldig selv. Det forklarte mye da vi leste i avisen at han fikk stilt diagnosen Aspbergers syndrom, sier en av dem.

– Han var spesiell, og var et mobbeoffer, ja, bekrefter en annen.

En klassevenninne som hadde mye med å gjøre med ham, også i tiden før drapet, beskriver det som systematisk mobbing. Hun vitnet også om dette i retten.

– Han ble kastet stein på, og spyttet på. Han forklarte at han følte han ble utestengt, ikke en del av gjengen. Det var særlig et par gutter som var verst. Da vi begynte på ungdomsskolen ble vi litt mer klar over hvor ille dette var for ham, men da tror jeg det var for sent, sier kvinnen.

– Han var god og snill. Han var svært hissig, men aldri noe vondt i ham, sier kvinnen.

Grep ikke inn

I tingrettens dom heter det: «Retten legger til grunn at tiltalte, på bakgrunn av forklaringer fra tiltaltes mor og en venninne fra oppveksten, i barne— og ungdomsårene ble utsatt for omfattende og alvorlig mobbing som innbefattet ikke bare erting, men også slag og spark fra jevnaldrende – uten at noen voksne grep inn.»

– Behandlingen han fikk som voksen skulle han fått mye tidligere, sier advokat Anne Marstrander, som forsvarte 28-åringen under behandlingen i Kristiansand tingrett.

– Jeg ønsker ikke å kommentere saken, sier moren til 28-åringen.