UPOPULÆRE TALL: - Jeg mister ikke nattesøvnen av dette, sier ordfører Per Sigurd Sørensen mens han leser tallene som viser at han ikke akkurat er en populær ordfører. Foto: KJARTAN BJELLAND Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: – Jeg mister ikke nattesøvnen av dette. De fleste som svarer, har aldri møtt meg. Jeg skal fortsette å jobbe beinhardt for å løse byens utfordringer, sier Per Sigurd Sørensen til Fædrelandsvennen.

Klokka er halv fire fredag ettermiddag. Sørensen haster ut fra meglingsmøte hos fylkesmannen, på vei til å åpne et arrangement i Randesund når han får tallene i meningsmålingen som InFact har gjort for Fædrelandsvennen. Sørensen mener folks oppfatning av ham er preget av dårlige økonomiske tider og det han mener er relativt negativ medieomtale av ham selv.

– Men du er den første ordføreren med egen blogg på internett og egen spalte i Kristiansand Avis. Du kommuniserer mer ufiltrert med byens befolkning enn noen andre før deg?

– Ja, men jeg er opptatt av å være ærlig på godt og vondt og å si det jeg mener, ikke av å si det jeg vet skaper popularitet. Det skaper nok en del misnøye, sier Sørensen, som ikke vil la meningsmålingen gå inn på seg personlig. Han mener det er ganske mange gode grunner til at han scorer dårlig.

– Jeg noterer også at 46 prosent er nøytrale i forhold til om jeg gjør en god eller dårlig jobb. Altså er det rundt halvparten som ikke mener sterkt om meg.

Vanskelige tider

Fædrelandsvennen har målt ordførerens popularitet i Kristiansand en gang før. I 2006 mente 76 prosent at Jan Oddvar Skisland gjorde en god jobb, bare ni mente han gjorde en dårlig jobb, mens 15 prosent ikke mente noe.

– Du kommer mye dårligere ut, Sørensen?

– Så er også virkeligheten helt annerledes. Jeg tror ingen ordfører blir populær i tider med økonomisk nedskjæring i alle sektorer. Dessuten har vi hatt ganske vanskelige og konfliktfylte politiske saker på bordet de to første årene jeg har vært ordfører: skjenketider, eiendomsskatt og rushtidsavgift. Dette engasjerer folk og skaper selvsagt sterke holdninger for og mot. For øvrig kan jeg ikke sammenligne meg med andre. Jeg må være meg.

Løsningsorientert

Ordfører Sørensen sier han vil fortsette å fokusere på byens problemer og utfordringer, fremfor å bygge image:

– Det letteste er å gå ut i media og foreslå populære ting. Da blir man populær. Jeg er ikke sånn. Jeg er opptatt av å finne løsninger til beste for byen.

– Og da må du bryte løfter, for det har du fått kritikk for å gjøre?

– Denne uken fikk vi en løsning på eiendomsskatt som betyr lavere reell skatt fram mot 2022, helt i tråd med Høyres program. Rushtid har vi ennå ikke sagt ja til, men jeg mener det er helt riktig av en ansvarlig ordfører og et ansvarlig parti som Høyre, å utrede saken. Vi har store trafikale problemer. De løses ikke med slagord, vi må inn i de vanskelige vurderingene.

Sørensen tror også at han scorer lavt på popularitet fordi han er valgt av en koalisjon med Arbeiderpartiet og KrF, hvilket gjør at han må ta andre hensyn.

Vil ikke gå solo

– Jeg er ordfører for hele byen, men samtidig bare en av 53 i bystyret. Jeg ønsker å føre en politikk som skaper flertallsløsninger mest mulig i pakt med Høyres program. Det hadde vært enkelt å gjøre seg til solospiller. Jeg kunne sikkert blitt mer populær, men hadde det ført til noe, noe konkret for byens befolkning?

– Hvordan forklarer du at flere i Høyre enn i SV er misfornøyd med deg?

– Eiendomsskatten. Dette har engasjert internt – og de som er misfornøyde bruker denne målingen til å si fra, sier Sørensen, som finner én humoristisk trøst:

– Som ordfører går det i ett. Mange vil ha meg til å delta på arrangementer, og det er gøy. Hadde jeg vært så forferdelig, hadde de vel sluttet å ringe. . .