KRISTIANSAND: Firmaet Rive— og Knuseservice AS var torsdag 15. januar i gang med å rive et bygg foran Bystranda Aveny i Kristiansand da Arbeidstilsynet ble varslet. To ansatte gikk nærmest usikret på det glatte taket. Samtidig ble det tatt ned asbestplater ned fra taket, og noen av disse knuste også på vei ned i en container slik at det kreftfremkallende asbeststøvet spredte seg. Arbeidstilsynet grøsset over det de så.

— Arbeidene ble straks stanset, sier seniorinspektør Alf Helgeland i Arbeidstilsynet til fvn.no.

Ifølge dagbladet.no var det også en rå tone mellom arbeiderne på taket. En av arbeiderne skal ha nølt fordi han måtte jobbe uten sikring. Da skal en av de andre ha reagert sterkt og blant annet kalt vedkommende ei "jente". Dagbladets reporter har også tatt bilder av selve hendelsen.

Paul Robert Skailand i Rive- og Knuseservice AS har fått 20.000 kroner i bot fordi det manglet fallsikring og rekkverk på taket da han og en ansatt i firmaet var i gang med rivearbeidet. Skailand er også bøtelagt fordi takplatene med asbest ikke ble lagret og transportert vekk i lukket emballasje. Skailands kollega, en ansatt, har fått 5.000 kroner i bot fordi asbesten ikke ble håndtert på lovlig måte.

— Dette viser at det ikke bare er en ansvarlig i firmaet som må bære ansvaret for mangelfull sikring. De ansatte har et ansvar, sier seniorinspektør Helgeland. Han tilføyer at også byggherren, i dette tilfellet eiendomsselskapet til Kruse Smith-gruppen, må ta ansvar for hvilke firmaer som blir tildelt arbeidsoppdrag.

— Mange dør hvert år på grunn av asbestpåvirkning, og mange dør også av fallskader fordi det mangler rekkverk og sikring. Derfor er det viktig med strenge reaksjoner fra politiets side, sier seniorinspektøren.