KRISTIANSAND: — Det var Vian som tok kontakt. Hun var ei søt jente. Nydelig jente. Jeg fikk gode tanker om henne fra første stund, og ble glad i henne. Hun var spesiell. Kjærlig og overstrømmende. Hun smeltet meg, rett og slett, sa kjæresten til retten under rettssaken andre dag i Kristiansand tingrett.

Hadde et godt liv Før kjæresten startet sin forklaring fikk retten se bilder som politiets krimteknikere hadde sikret etter drapet i Bygland 02. juli i fjor. På bildene kunne man se at kjæresten var dekket av blod etter å ha forsøkt å gjenopplive kjæresten. Han bar henne også etter drapet for å få henne i trygghet.

Kjæresten brukte tid på å forklare hvor godt det var for Vian å komme seg unna den tidligere ektemannen, som hun beskrev som voldelig. Hun var ifølge kjæresten tvangsgiftet i Irak, og hadde aldri elsket sin ektemann.

— Det var ingen følelser. Knytteneven kom allerede på bryllupsnatta. Jeg har sett hans åsyn, og skjønner hvordan hun har hatt det, sa mannen.

Han beskrev i retten hvor glad hun var for å bli en kristen, og at hun så på det som en frihet fra sitt tidligere liv.

— Hun hadde en oppfatning av kristendom som noe godt og snilt. I motsetning til kanskje det livet som hun hadde levd. Ei jente i Bygland døde av kreft. Vian laget et bilde av jenta med navn og en Jesus-figur i rammen, fortalte mannen.

Kontrollerte 38-åringen 47-åringen fortalte også at hans kjæreste levde under konstant kontroll fra eksmannen.

— Han prøvde hele tiden å kontrollere Vian. Han lot alltid et av barna være hos Vian. Det var barnefordelingsmøte i Arendal, men han aksepterte ikke resultatet. Han ville styre dette, så han kunne kontrollere Vian, sa kjæresten.

Aktor spurte den tidligere kjæresten om en episode hvor Vian ble drapstruet av eksmannen. 47-åringen understreket at han ikke husket alle detaljer.

— Eksmannen la ei øks på bordet. Deretter ba han Vian om å gå opp å ta farvel med barna. Etterpå sa han at han skulle drepe henne, fortalte mannen.

Barna godtok vold i hjemmet Ifølge tiltalte skal også familiemoren ha blitt slått med jevne mellomrom av sin ektemann, og at dette ble godtatt av de fire barna.

— Hvis mannen slo henne, så kom barna og trøstet henne. Men det var akseptert at pappa slo. Barna hadde sympati med moren, men det var greit at han slo, gjentok mannen i retten.

På rettens andre dag forklarte også en politihøgskolestudent seg. Han fikk i oppdrag på drapsdagen å ta med seg siktede til framstilling på legevakta. Det skulle blant annet tas blodprøver.

— Legen spurte siktede hvorfor han var der. Han svarte at han hadde stukket kniven i kona, og at hun hadde presset ham til det, fortalte studenten som nå går sitt siste år på Politihøgskolen.

Den nå tiltalte 38-åringen skal også ha henvendt seg til politimannen for å snakke om den kommende drapsdommen.

— Hvor mye får jeg for å begå drap? spurte siktede meg. Han fortsatte å si at han trodde han ville få 14 års fengsel, være en gammel mann når han slapp ut og at barna ville være voksne, fortalte studenten til retten.

Fvn.no følger rettsaken.