KRISTIANSAND / OSLO: På en pressekonferanse 29. januar lovte statssekretær i Justisdepartementet, Astri Aas-Hansen, 14 sivile stillinger. Siden den gang har Agder politidistrikt ikke hørt mer.

Målet var å få utdannet politipersonell bort fra kontorer, arrester og transportbiler, og ut på gata. Nå viser det seg at det vil ta tid.

Snart tilgjengelige

– Statssekretæren sa at stillingen vil være tilgjengelig fra 1. april. Normalt er ansettelsesprosesser i det offentlige langdryge og det er mye regelverk som skal følges, forteller personalsjef i Agder politidistrikt, Reidar Heivoll, til fvn.no.

Stortinget skal godkjenne krisepakken. Deretter må politidistriktet skrive kunngjøringstekst, vente på at folk skal søke, vurdere søkere og gjennomføre intervju før de riktige kandidatene kan ansettes.

– Det er åpenbart at det ikke er mulig å rekke til 1. april. Hadde vi vært en privat bedrift kunne vi ansatt folk på dagen, men i offentlig sektor er det ikke mulig, sier Heivoll.

Når det er praktisk mulig å få fylt de 14 stillingene, kan ikke Heivoll svare på. Han mener at alt avhenger av når Justisdepartementet og Politidirektoratet sender ut konkret informasjon knyttet til stillingene.

Usikkerhet rundt stillingene

Leder for Politiets fellesforbund i Agder politidistrikt, Ernst Olav Lunde, venter også spent på ny informasjon. Han er usikker på om stillingene må fylles.

– Før vi kan drøfte dette videre må vi vite om vi får pengene først, eller om vi må ansatte folk i stillingene før vi får tilgang på stillingene, sier han.

Budsjettet for 2009 er fortsatt ikke ferdig og det går mot et stramt år for politiet. En mulighet kan være å holde de nye stillingene vakante.

– Vi må se om vi har råd ut fra budsjettet til å fylle stillingene. Kanskje må de holdes vakante, sier Lunde.

Lover mer informasjon

Statsråd Knut Storberget var fredag ikke tilgjengelig for kommentar, men ifølge Justisdepartementet skal mer informasjon være på vei til politidistriktene landet over.

– Politidirektoratet sender snart tildelingbrev. Dette vil ikke være offisielle tildelingsbrev, da de kun sendes ut en gang i året i forbindelse med statsbudsjettet, men det kommer som en tilleggsbevilgning, sier kommunikasjonsrådgiver Stian Stang Christiansen i Justisdepartementet, til fvn.no.

Konkret når politidistriktene får vite betingelsene for stillingene, er ikke klart.