FARSUND: Fire menn er i Lister tingrett dømt til fengselsstraff for tyveri av båter fra et båtlager ved Abelnes i Flekkefjord.

Mennene, to dansker og to fra Flekkefjord, ble tatt etter at tollere i Kristiansand fattet mistanke da den ene båten skulle fraktes ut av landet med danskeferja Superspeed.

Les også: Stoppet danske med stjålet båt

Båten, en Yamarin 64 med en 150 hesters motor, ble kjørt til havna i Kristiansand på en stjålet, norsk henger 10. desember i fjor. Den 25 år gamle danske bilføreren kunne ikke vise papirer på båten, og ble dermed avslørt.

Tatt på ferja med penger

Etter nærmere sjekk med båteieren fra Rogaland, som trodde båten stod godt plassert på vinterlageret, ble dansken pågrepet og brakt til arresten i Kristiansand.

Hans 28 år gamle kamerat ble pågrepet om bord på ferja før ankomst i Hirtshals. 28-åringen hadde da over 45.000 kroner i kontanter på seg. Ifølge retten var 35.000 kroner utbytte fra straffbare handlinger.

Etterforskningen viste at danskene også hadde stjålet en båt fra det samme lageret ved Abelnes snaue to måneder i forveien.

Det ble i tillegg klart at en 28-åring fra Flekkefjord hadde vært med på begge tyveriene, og at en 36 år gammel flekkefjæring deltok da den første båten ble stjålet.

Ros til tollerne

— Politiet og ikke minst Tollvesenet gjorde en kjempejobb med å oppdage tyveriet, sier eieren av båten som ble stoppet i Kristiansand, til fvn.no.

Mannen, som er bosatt på Varhaug på Jæren, ble oppringt av Tollvesenet i Kristiansand klokken 06.30 desembermorgenen i fjor. Båten fikk han tilbake uten skader.

— Jeg trodde båten stod på lageret. Hadde ikke tollerne oppdaget tyveriet, hadde jeg vel ikke merket at båten var forsvunnet før i april, sier mannen, som selv vitnet under rettssaken i Lister tingrett.

— De har sikkert fått den straffen de fortjener. Det er godt å se at skattepengene kommer til sin rett, sier Varhaug-mannen.

Viste danskene båtene

Den første båten, en 17 fots fritidsbåt med en 40 hesters påhengsmotor til en verdi av 150.000 kroner, ble transportert til Thisted i Danmark uten at danskene ble oppdaget i tollen.

36-åringen skal ha blitt kjent med den 28 år gamle dansken under et besøk i Danmark for fire år siden. De skal ha holdt kontakten, og bestemte seg sammen med 28-åringen fra Flekkefjord i fjor høst for å gjøre penger på båttyveri.

De to flekkefjæringene skal ifølge dommen ha gitt danskene informasjon om hvor båtene kunne hentes. De skal også ha hjulpet til med å få opp porten inn til lageret ved det første tyveriet.

Møtte full i retten

Under rettssaken i tingretten i Farsund forrige uke, møtte den 28 år gamle mannen fra Flekkefjord opp så beruset at han ikke kunne forklare seg.

«Han var i en slik tilstand at han ble vurdert til ikke å kunne forklare seg og ansett uteblitt», heter det i dommen.

Den 28 år gamle dansken, som retten beskriver som hovedmannen, erkjente straffskyld i Lister tingrett. Det gjorde ikke den andre dansken, som hevdet han trodde båtene var kjøpt lovlig. Heller ikke den 36 år gamle flekkefjæringen, som stod tiltalt bare for tyveriet i oktober i fjor, erkjente straffskyld.

Seks måneders fengsel

Begge danskene ble dømt til fengsel i seks måneder. 28-åringen fra Flekkefjord må sone 90 dager, mens 36-åringen ble dømt til fengsel i 75 dager.

Hovedmannen fra Danmark får i tillegg inndratt 35.300 kroner, og samtlige må betale saksomkostninger på 2500 kroner hver.

Begge nordmennene er dømt og bøtelagt flere ganger tidligere.