KRISTIANSAND: — Vi ønsker at folk som har har sett tvilsom aktivitet eller mistenkelig oppførsel i dagene før tyveriene, tar kontakt med politiet, oppfordrer etterforskningsleder Leif Vagle.

Lokalt tilhold Etter det fvn.no erfarer har politiet sterk mistanke om at tyvene hadde tilhold lokalt før anslaget mot Askeland og Juvelen. Det utelukkes heller ikke at tyvene fortsatt oppholder seg i landsdelen.

Ifølge Vagle peker etterforskningen så langt i retning av at østeuropeere står bak de grove tyveriene.

Tekniske spor som kriminalteknikere har sikret seg på de to åstedene, er grunnen til at politiet trekker den konklusjonen. Innbruddene er blant annet gjennomført på en profesjonell måte, og bærer preg av å være nøye planlagt.

Plasserte ut stjålne biler

Under gjennomføringen av innbruddene brukte tyvene to biler til å knuse henholdsvis dør og utstillingsvindu i de to butikkene. Ifølge politiet ble de sjålne bilene plassert i sentrum av Kristiansand mandag morgen i påvente av innbruddene. Den ene bilen, en Nissan Primera med kjennetegn PN 93683, ble stjålet i Mandal natt til 19. mai. Den andre bilen, en BMW 5-serie med kjennetegn PX 33252, ble stjålet fra Songdalen samme natt.

Den tredje bilen, en sort BMW 5-serie med kjennetegn PN 94320, ble stjålet fra Egshaugen i samme periode. Denne bilen tror politiet er brukt som fluktbil.

— Vi ønsker svært gjerne å komme i kontakt med folk som kan ha sett denne bilen, sier Vagle.

Brekk: Tyvene brøt seg inn hos Askeladden og Juvelen i Kristiansand sentrum. Foto: Vegard Nekstad

Minst fire gjerningsmenn

Etter å ha gjennomgått videoer fra overvåkningskamera i sentrum av Kristiansand, antar politiet at minst fire personer har deltatt i gjennomføringen av innbruddet. På videoen fra den ene butikken kan kun to gjerningsmenn sees.

— Vi kan ikke utelukke at dette dreier seg om organisert kriminalitet, og det kan også være flere personer involvert i tyveriene, sier Vagle.

Politiet har fått inn flere tips i saken.

— Men vi har langt i fra fått tips som gir oss konkrete spor i saken. Vi er spesielt interessert i å komme i kontakt med vitner som kan ha sett bevegelser i sentrum i tidsrommet som brekket skjedde. Vi ønsker også å komme i kontakt med folk som kan ha sett at bilene er blitt kjørt inn til sentrum av Kristiansand, sier Vagle.

Gjennomgår videofiler

Politiet jobber nå intenst med å gjennomgå videofiler fra overvåkningskamera i sentrum av Kristiansand. Dette er ifølge Valge en møysommelig jobb.

— Dette tar tid, og det begynner å bli ganske mye overvåkning i sentrum.

Agder politidistrikt har rutinemessig varslet Kripos i saken.