"— Jeg tar til etterretning at Ingar Pettersen har valgt å trekke seg som styreleder i Rikshospitalet HF og Sørlandet sykehus HF, sier administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Bente Mikkelsen.

I den siste tiden har det vært en del oppmerksomhet knyttet til byggingen av nytt sykehotell på Rikshospitalet. Dette ble stoppet av Helse Sør-Øst RHF.

- Rikshospitalet HF hadde startet byggingen av et pasienthotell som ikke hadde nødvendig godkjenning. Derfor stoppet vi dette, sier Mikkelsen.

Helse Sør-Øst har knappe ressurser til investeringer. Derfor er det etablert retningslinjer som sier at alle investeringsprosjekter over 10 millioner kroner skal godkjennes i det regionale helseforetaket.

- Vårt ansvar er at vi investerer klokt for framtida og dette må ses i et regionalt perspektiv. Ved å sette i gang byggingen uten at prosjektet var godkjent, har Rikshospitalet satt seg selv i en vanskelig situasjon, sier Mikkelsen.

Styret på Rikshospitalet har beklaget at byggingen ble igangsatt uten nødvendig godkjenning og finansiering, og styret skal ha saken opp igjen til behandling i sitt møte 28.februar.

- Helse Sør-Øst RHF forholder seg til styret på Rikshospitalet og har uttrykt overfor styreleder at styret bør vurdere hvilke konsekvenser dette bør få, sier Mikkelsen. Det er både nødvendig og riktig at eier har dialog med styrelederne i saker av vesentlig betydning for foretaket og Helse Sør-Øst. Slik har det også vært i denne saken, sier Mikkelsen.

Det skal i løpet av mars utnevnes nye styrer for alle helseforetakene i regionen. Nestleder i styrene ved Rikshospitalet HF og Sørlandet sykehus HF trer inn som styreleder i de to helseforetakene inntil de nye styrene er på plass.

Styringsdokumentene og rammebetingelsene Helse Sør-Øst RHF gir til helseforetakene i 2008, er både detaljert og utfordrende. Jeg har forståelse for at dette oppleves som svært krevende for både styre og ledelse i helseforetakene, men i den økonomiske situasjonen Helse Sør-Øst er i, er dette helt nødvendig, avslutter Mikkelsen."