OSLO: Lørdag ettermiddag og kveld var de fleste fjellovergangene stengt, men på Hemsedalsfjellet ble det etter hvert åpnet for fri ferdsel igjen. Det var imidlertid frykt for ny stengning hvis prognosene om dårligere vær skulle slå til i løpet av lørdagskvelden og natten til søndag.

– Folk som skal hjem fra vinterferie bør nok bruke lørdag ettermiddag på å komme seg hjem. Fra lørdag kveld blir det langt verre igjen, sier statsmeteorolog Ingrid Bentsen ved Meteorologisk institutt til NTB.

PÅ VEI HJEM: En trafikkulykke ved Handeland førte til kilometerlange køer lørdag. Foto: MMS Torbjørn Witzøe. Sterk vind

Bentsen sier vinden blir det største problemet.

– Det blir liten til stiv kuling, men utsatte steder kan det også bli storm. I tillegg vil det komme en del snø som vil gjøre kjøreforholdene vanskelige, sier Bentsen.

På strekningen Hovden – Haukeli og fjellovergangen Haukelifjell var det iverksatt kolonnekjøring lørdag kveld. Dessuten var en rekke strekninger stengt på grunn av uværet; Tuddal – Svineroi, Vikafjellet, Ullestad – Songestad, Hol – Aurland, Tyin – Årdal, Tessungdalen – Småroi og Hardangervidda mellom Leiro og Haugastøl.

Flesteparten av dem kunne tidligst bli åpnet igjen søndag, ifølge Statens vegvesen.

Fare for snøskred

Det er også stor snøskredfare mange steder, spesielt i vestlige deler av fjellet.

– Vi har en kontinuerlig vurdering på hvilke veier vi kan holde åpne, og brøytemannskaper jobber for fullt der det er mulig, sier vaktoperatør Wenche Eikeset ved veimeldingssentralen.

Hun sier det har vært stor pågang fra bilister som lurer på om de kommer seg hjem i løpet av helgen.

Se de siste veimeldingene her