MANDAL: Det var ved 2.30-tiden i natt at politiet fikk melding om mistenkelig trafikk på øya Skjernøy like ved Valand. På stedet traff politipatruljen to biler som er mistenkt for båtmotortyveri.

– En person i bilen ble pågrepet. Bak i bilen lå det fem Yamaha påhengsmotorer med 9,9 hestekrefter. De viste seg å være stjålet i løpet av natta, opplyser etterforskningsleder ved Mandal politistasjon, Tor Åge Tronstad, overfor fvn.no.

Mannen som ble pågrepet, ble tatt med en Citroën Jumper. Den andre bilen skal ha vært en personbil stakk fra stedet i høy hastighet da politiet kom til stedet. Politiet tror at to personer satt i denne bilen.

Flere tyverier

De siste ukene har det vært flere tyverier av både båter og båtmotorer på Sørlandet. Politiet mistenker at det kan være en bande som står bak tyveriene.

– Det kan være at vi er inne på noe og at dette er toppen av et isfjell, sier Tronstad.

Mannen som ble pågrepet i natt skal ifølge operasjonsleder i Agder-politiet, Børge Steinsland, være en polakk som er mistenkt for lignende forhold tidligere. Det er nå satt i gang omfattende etterforskning.

I løpet av ettermiddagen skal polititjenestemenn fra Mandal avhøre mannen, og han vil ifølge politiet trolig bli fremstilt for varetektsfengsling ved Kristiansand tingrett i morgen.

– Det er en veldig interessant person som vi kjenner til fra før. Jeg gleder meg til å se resultatet av etterforskningen, sier Tronstad.

Felles krimenhet i Agder politidistrikt er satt inn på saken og bistår lokalt politi.

– Politiet må undersøke om hvem personen har forbindelse til og har vært sammen med. Man må danne seg kjørerute som bilen har hatt og hvor han kom inn i landet, sier Eriksen, som bekrefter at politiet har et omfattende arbeid fremfor seg, sier analysesjef i Agder politidistrikt, Arne Eriksen, til fvn.no.

Dobling av båttyverier

Ferske tall fra Agder politidistrikt viser at det fram til i dag er stjålet 102 båtmotorer på Sørlandet. Det er en kraftig økning fra samme tid i fjor, hvor 66 båtmotorer var stjålet.

– Det er litt spesielt at det de to siste månedene har vært en kraftig økning. Siden 1. mai er 52 av de 102 båtmotorer stjålet, sier Eriksen.

I vår ble en del større båtmotorer stjålet, men den siste tiden har mindre motorer vært populære objekter for båttyvene.

– Tidligere i år var det gjerne tyverier fra opplagsplasser. Nå er de fleste båtene på sjøen og det er begrenset hvor tunge motorer man kan løfte av båtene, sier Eriksen, men henviser samtidig til en svært spesiell sak for tre år siden hvor tyvene slepte en båt til land før de stjal motoren.

Flere områder plaget

Langs kyststripen fra Kristiansand og Mandal har det vært spesielt mange tyverier i år. I Hånesbukta har mange motorer forsvunnet, men også Søgne-politiet har jobbet med mange saker knyttet til båtkriminalitet.

En oversikt fra politiet i Søgne viser at det anmeldt båtsaker på Ålo, Trysnes, Torvefjorden og Lundeelva.

– Det forsvinner jevnlig båter herfra, bekrefter lensmann i Søgne og Songdalen, Terje Pedersen, overfor fvn.no.

Ved et tilfelle ble det meldt om tyveri av instrumentpanel fra 5-10 båter av merket Yamarin på Trysnes i Søgne. En del av tyveriene kan være organisert kriminalitet, men også lokale kriminelle kan stå bak enkelte av tyveriene.

– Noen av tyveriene kan bære preg av at organiserte grupperinger står bak, og de resterende tyveriene bærer preg av å være utført av lokale kjenninger. Dette fordi den siste kategorien tyverier ofte kan knyttes til andre straffbare forhold, skriver Søgne-politiet i et notat som fvn.no har fått tilgang til.

Tronstad i Mandal-politiet oppfordrer nå publikum om å tipse politiet om personer eller biler fra Øst-Europa som oppholder seg i nærheten av båthavner og lignende.