KRISTIANSAND: – Røykvarsler bør monteres i alle soverom. Begynner en brann oppe er det ikke sikkert at man hører røykvarsleren og våkner før det er for sent, formaner feier Helge Schumacher fra Kristiansandsregionen brann og redning.

LES OGSÅ: Tilstedeværelse hindrer branner

Feieren er på tilsynsbesøk hos Pål Haddeland på Lund, og ble positivt mottatt for en ekstra gjennomgang av brannsikkerheten i huset.

– Det synes jeg er veldig flott. Alle trenger en påminnelse, sier Haddeland.

Anbefaler seriekobling

Kravet er at det skal være minst én røykvarsler i hvert bolighus. Brannvesenet anbefaler røykvarsler i hvert soverom og minst én i hver etasje. Aller helst bør røykvarslerne seriekobles.

Hos Haddeland fant brannvesenet lite som var ille. Ei hylle og en kontorpult plassert litt for nært en sotluke var det eneste negative krysset som ble plassert i protokollen. Skryt fikk Haddeland for en svært trygg peis og ingen usikre strømpadder.

Flere røykvarslere er trolig snart på plass.

– Det står på lista mi, smiler Haddeland.

Aller meste i orden

Feier Schumacher bekrefter at det aller meste var i orden.

– Dette var noe av det bedre jeg har sett. Det ble et lite kryss, men det er som null å regne. Sjansen for at det skal begynne å brenne ved sotluka er minimal, sier Schumacher.

Under vanlige branntilsyn sjekker feieren skorstein og ildstedene i boligen, men i ukene før jul blir sjekklista lenger. Grunnen er at antallet boligbrannet øker radikalt i desember og januar.

LES OGSÅ: Tilstedeværelse hindrer branner

Feier Helge Schumacher observerer peisen og konkluderer med at den brenner meget rent. Foto: Vegard Nekstad. Foto: Vegard Nekstad