Statistikken tar utgangspunkt i hvor mange døgndoser lykkepiller som blir tatt per tusen innbygger i fylket.

Tallene viser at det i Aust-Agder er solgt nesten 61 døgndoser per tusen innbygger i fylket. Østfold topper statistikken med 64,1 døgndoser.

De siste årene har bruken av lykkepiller flatet ut, men også i år var det en marginal økning på to prosent.

– Det kan ha å gjøre med at det de første årene kom mange ulike preparater, og det tok litt tid før man fant ut hvilke som fungerte best for den enkelte. Nå er det også mer fokus på bivirkninger både blant legene som foreskriver medisinen og dem som bruker den enn det var før, sier fagdirektør Anne E. Smedstad i Apotekforeningen til Avisenes Nyhetsbyrå.

Forbruket øker mest hos eldre mennesker. Det gjelder både kvinner og menn. Likevel står kvinner for to tredeler av det totalet forbruker av antidepressiva.

Spesialistene synes det er vanskelig å slå helt klart fast hvorfor det er så store forskjeller på de ulike fylkene i landet.

– Det kan ha å gjøre med at det de første årene kom mange ulike preparater, og det tok litt tid før man fant ut hvilke som fungerte best for den enkelte. Nå er det også mer fokus på bivirkninger både blant legene som foreskriver medisinen og dem som bruker den enn det var før, sier Smedstad.