Se intervju med Costa KRISTIANSAND: Fvn.no treffer Michael Costa i den tomme leiligheten hans i Fidjeåsen. Han har akkurat sluppet ut etter fire ukers varetektsfengsling etter siktelsen for bombetrusselen mot Elkem i august.

På et toalett inne på Elkems område skal ifølge påtalemyndigheten følgende beskjed ha blitt skrevet på et toalettpapir: " There is a bomb inside Elkem Solar that will blow august 10th 2008 ".

— Jeg har aldri truet noen, og aldri kommet med noen bombetrussel, sier Costa, og er sikker på at han vil bli renvasket.

Anker varetektsfengsling Ingen bombe ved Elkem

Politiet har tatt seg inn i leiligheten og sikret seg fire-fem datamaskiner og annet elektronisk utstyr, resten av møblene har hans nå fraseparerte kone hentet.

— Livet skal ikke være lett, sukker Costa, men nekter å gi opp. Stadig vekk smiler og ler mannen, og snakker også ivrig om sin tro og sin ukuelige samvittighet, som han oppgir som drivkraft for å ha sagt fra om uregelmessigheter ved Elkem Solar.

- Costa har opptrådt forsvarlig. Denne saken er blitt hausset opp og snudd på hodet, sier Costas advokat, Per Danielsen, til fvn.no.

UTEN SIKRING: Her er regelbruddet Costa mener Elkem har gjort seg skyldig i, en hjullaster passerer oksygen og flytende hydrogen uten at kjøringen sikres av en mann på bakken. FOTO: Michael Costa Bombetrussel

Michael Costa ble anmeldt for industrispionasje da han publiserte videoer på internett som viser det påståtte regelbruddet. I tillegg mener Elkem at han har forsøkt å selge forretningshemmeligheter.

Etter at Costa ble sagt opp, ble han også arrestert og siktet for å ha plantet en bombetrussel ved Elkems anlegg på Fiskå i Kristiansand.

— Dette er bare tull. Hvorfor skulle jeg ha gjort noe sånt? Og hvordan skulle jeg ha kommet meg inn på det området de påstår at trusselen er funnet? Politiet har vært her og tatt alle pc-ene mine, samt laserprinteren. De tror visst at jeg har printet ut bombetrusselen på dopapir og hengt den opp på en toalettvegg, sier Costa oppgitt.

Siktet for bombetrussel og industrispionasje **Pågrepet for bombetrussel

Sverter Elkem i nettvideoer**

Vil renvaskes

Costa velger å bli i landet til saken kommer opp for retten, selv om han nå kunne ha satt seg på første fly ut av Norge.

— Jeg har ingenting å skjule, jeg blir værende for å renvaske navnet mitt, sier han.

— Vi tror på Costas intensjoner om å bli værende, derfor begjærer vi ham ikke videre varetektsfengslet, sier jurist Morten Formo ved påtaleenheten i Agder politidistrikt.

— Hva sitter dere på av beviser mot Costa?

— Det kan jeg ikke kommentere. Saken er under etterforskning, og sakens videre utvikling avhenger av hva resultatene av etterforskningen viser. Siktelsen om industrispionasje er frafalt, men Costa er fortsatt siktet for bombetrussel, tyveri av forretningshemmeligheter, og vold mot sin ekskone, bekrefter Formo.

— Jeg har aldri slått henne. Derimot har hun slått meg, og vitnet falskt mot meg, sier Costa.

Ville bare si fra

Michael Costa kom til Bodø for to år siden. Der giftet han seg med en norsk kvinne, og han registrerte seg også i databasen til vikarbyrået Adecco, der han ble ansatt som fast vikar.

Elkem fattet imidlertid interesse for amerikanerens bakgrunn, og han ble raskt ansatt, via Adecco, som ingeniør i forskningsavdelingen hos Elkem i Kristiansand. Der arbeidet han blant annet med forskning på avkjøling av flytende aluminium.

— En dag satt jeg ute på en benk, og ble oppmerksom på en anleggsmaskin som kjørte nærmere enn en halvmeter fra flere titalls flasker med uforsvarlig lagret oksygen og flytende hydrogen, forteller Costa, som forsøkte å stanse kjøringen.

— Du trenger en flaggmann (en hjelpemann på bakken, red anm.), ellers har du ikke lov til å kjøre her, sa Costa til sjåføren. Fire ganger gjentok samme manøver seg, og Costa ønsket å si fra til ledelsen om både kjøringen og lagringen av hydrogen og oksygen.

FJERNET: Politiet brøt opp frontdøren til leiligheten min flere ganger, og har beslaglagt minst fem pc-er. Her sto en av dem, forklarer Michael Costa. FOTO: Amund Hestsveen Sagt opp samme uke

Costa hevder han ble nektet å fylle ut de rette skjemaene. Han hevder også at ingen ville høre på ham når han rapporterte det han mener er et brudd på sikkerheten på arbeidsplassen.

— Dagen etter mistet jeg tilgang på forskningsmailen min, og samme ettermiddag ble jeg fortalt at jeg bare kunne pakke sakene mine.

I et møte med Adecco og Elkem, ble han løst fra sine arbeidsoppgaver. Leiligheten, som vikarbyrået han formelt sett var ansatt av hadde leid til ham, fikk han to ukers frist til å komme seg ut av.

— Denne saken er veldig spesiell. Costa har ønsket å si fra om uregelmessigheter ved sitt arbeidssted, og sitter nå ribbet tilbake, sier Costas advokat Per Danielsen.

Han forventer nå at Costa blir innkalt til et avhør raskt, og at saken får en avslutning.

— Anmeldelsen må trekkes, og Costa bør få oppreisning, sier Danielsen.

Ville selge informasjon

Da Elkem angivelig ikke ønsket å ta Costas varsling om sikkerhetsbrudd alvorlig, publiserte han filmene sine på internett, på en nettside der han beskylder Elkem Solar i kraftige ordelag for å bryte norsk lov og sikkerhetsforskrifter.

— Videoene dreier seg om en angivelig risikabel hendelse i forbindelse med arbeidet ved Elkem. I tillegg ble det annonsert for salg av tekniske opplysninger fra et utviklingsprosjekt. Vi har anmeldt saken til politiet, sa Rolf Sørbø, leder for Elkem Research i Kristiansand til fvn.no den 7. august i år.

— I annonsen sier han blant annet at han har til hensikt å selge bedriftshemmeligheter. Det er brudd på den arbeidsavtalen vi hadde med ham og ikke noe vi kan overse, og valgte derfor å anmelde ham, sier Sørbø.

— Jeg kommer til å fjerne disse videoene fra nett, min intensjon var heller aldri å selge bedriftsinformasjon, sier Costa til fvn.no. Han understreker imidlertid at den tekniske kompetansen han har på dette området, ikke er eid av Elkem.

— URIMELIG: - Jeg kan ikke se at det er tilstrekkelig grunnlag for oppsigelse eller straffesak, sier Per Danielsen, Michael Costas advokat, til fvn.no. FOTO: Scanpix Summarisk oppsagt

Michael Costa er etterpåklok i forhold til måten han har håndtert livet sitt på:

  • Jeg har kanskje vært litt dum, både når det gjelder både damer og forholdet til Elkem. Men kriminell? Nei. Jeg skulle kanskje ha trykket på videre internt i Elkem i stedet for å publisere på nett, men det er etterpåklokskap.

Costa mener likevel den egentlige grunnen til oppsigelsen er soleklar. De ville bli kvitt ham. Han hevder Elkem gjemmer seg bak påstander om inkompetanse.

— Vi fikk ikke forventede leveranser, og hadde et møte med innleiebyrået og den innleide der vi sa opp arbeidsavtalen, sa Rolf Sørbø, leder for Elkem research, til fvn.no i august.

Ved Elkem Solar i Kristiansand ønsker ingen å kommentere saken denne uken.

— Vi henviser til politiet, sier en representant for ledelsen.

Arbeidstilsynet ser på saken

Paul Bjarne Nerheim ved Arbeidstilsynet fikk denne uken se videoklippene Costa har publisert på nett.

  • Vi vil undersøke saken, sier Nerheim.

— Hvor alvorlig ser dette ut?

  • Det er umulig for meg å si noe om, vi vil se på det en gang ut i neste uke, da rett fagpersonell er tilbake på jobb hos oss, sier Nerheim.

Fvn.no har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Elkems pressekontakt i denne saken, uten hell.