KRISTIANSAND: — Det er så urettferdig, sier elev ved Grim skole, Solveig Kalstø, til fvntv.

Se video: Protestmarsj mot innskrenket skolevalg

Hun er frustrert over at hun etter 10 år ved grunnskolen ikke får velge hvilken skole hun vil gå videre på, og at hun ikke får utvidet sitt sosiale nettverk som følge av Fylkestingets vedtak.

Les også: Streiker mot skole-tvang

— Vi kjenner ikke konsekvensene av vedtaket som er gjort i Fylkestinget. Det kom like overraskende på oss som på elevene, sier varaordfører i Kristiansand Mette Gundersen, til fvn.tv.

Hun var med flere politikere i dag vitne til at elever ved Grim skole protesterte høylydt utenfor Rådhuset i Kristiansand.

Dagen i dag er bare startskuddet for aksjonen hvor foreldre og elever sammen protesterer mot Fylkestingets vedtak om å tvinge elever fra Grim til det de oppfatter som «B-skoler» i Kristiansand sentrum.

Gundersen sier hun selv husker hvordan det var å ikke kunne gå på den skolen hun ville når hun vokste opp.

  • Det føltes jo urettferdig, men det ble jo folk ut av oss også.

– Det er urettferdig. Det påvirker motivasjonen til elevene og øker faren for dropouts. Vi krever at vedtaket trekkes umiddelbart. Skal dette være rettferdig må flere skoler tvinges til å ha sentrumskoler som førstevalg, sa leder Ellen Torgersen i Foreldrenes arbeidsutvalg på Grim ungdomsskole, til Fædrelandsvennen mandag.

– Ingen har spurt oss eller informert oss overhodet. En forelder oppdaget dette ved en tilfeldighet, sier Iren Bendvold Krodemansch i Foreldrenes arbeidsutvalg på Grim. Et opphetet foreldremøte på Grim ungdomskole i går kveld satte ned aksjonsgrupper for å bearbeide media, politikere, fagfolk, lage aksjoner, organisere debattmøter, samt sende formell klage på vedtaket.

— Hvis det har vært dårlig informasjon, eller mangel på informasjon, så må det rettes opp, sier Gundersen og legger til:

  • Vi får håpe på en lykkelig løsning. Engasjementet er bra uansett, sier Gundersen.

Se video: Protestmarsj mot innskrenket skolevalg