HOVDEN: Johnsen minner retten i sin prosedyre om at Arne Skare var i en vanskelig situasjon fordi han og familien ble truet.

– Skare var i psykisk ubalanse i en lang periode på grunn av truslene mot ham, sa Johnsen.

Troverdighet

Han understreket lagmannsrettens avgjørelse står og faller på om Skare er troverdig eller ikke.

– Tror dere at Skare forteller sannheten, må han frifinnes. Han var livredd ertter truslene,og tok familien med seg vekk fra Valle i 14 dager, sa Johnsen.

– Det finnes ikke bevis for at Skare selv står bak truslene, sa Johnsen.

— Beviskonstruksjon

Forsvareren mente også at påtalemyndigheten og politiet har konstruert alt det er mulig å ta Skare for i forbindelse med kjøreturen fra Valle til Bykle, da presten havnet utfor veien.

– Det er ikke ensbetydende med at han er skyldig fordi han ikke har oppdaget at varsellysene i dashbordet lyste, sa Johnsen.

Trakk i tvil slutninger

– Uoppmerksomhet er ikke straffbart, og manglende oppmerksomhet er ikke ensbetydende med at Skare selv har klippet over bremseslangene, og lyver om sin egen rolle, fremholdt forsvareren.

– Det er ikke naturlig for en prest å dra til konfirmasjonsgudstjeneste med forsvarsvåpen i presteveska si. Situasjonen forteller om hvilken frykt Skare hadde. Og så oppdaget han at bilen ikke har bremsekraft på en tid der Skare er redd for en konfrontasjon med den som er ute etter ham. Skare var i en tilstand og hadde levd under så sterkt press i lang tid, sa Johnsen.

– Hva har Skare oppnådd i denne saken? Han har bare opplevd dritt og har ikke eneste positiv opplevelse. Hvorfor skulle han løpe rundt huset døgnet rundt og passe på, og måtte kjøre barna på skolen i frykt for hva som kunne skje?

Han ba retten frifinne presten.