KRISTIANSAND: Folkehelseinstituttet har per dags dato registrert 51 personer med svineinfluensa i Vest-Agder. I Aust-Agder er det 17 smittede. Totalt i hele landet er det 738 registrerte med det Folkehelseinstituttet faglig kaller influensa A eller H1N1. Til uka er det skolestart. Det er ferdiggjort beredskapsplaner for både UiA, de videregående skolene i fylket, og barne— og ungdomsskolen i Kristiansand for å takle influensaen.

Kan bli mindre skoledag

Marie Føreland. Skoledirektør barne- og ungdomsskolene i Kristiansand. (Arkivfoto)

— Forrige uke hadde vi et møte med kommuneoverlege Vegard Vige og alle rektorene på skolene i Kristiansand, hvor tiltak er blitt fastsatt, sier skoledirektør Marie Føreland i Kristiansand til fvn.no.

Tiltakene ligger nå ute på de forskjellige skolenes hjemmesider. Ved stort fravær blant ansatte i barne- og ungdomsskolene er et av tiltakene å overføre ansatte fra ungdomstrinn, mellomtrinn og administrasjon til barnetrinn og eventuelt skolefritidsordningen.

— Vi ser for oss et ganske stort fravær i perioder i alle fall. Det er helt klart at skolene skal holdes åpne, men kanskje må vi ta høyde for en mer enkel skolehverdag om det blir mye fravær, sier skoledirekøren.

- Skal holde skolene åpne

Føreland nevner god håndhygiene som noe av det viktigste for å unngå smitte. Hun er foreløpig ikke bekymret for at det skal bli mangelfull opplæring for elevene.

— Vi er i samme situasjon som alle andre skoler i landet og vil gjøre det beste ut fra situasjonen, sier Føreland

Arly Hauge. Fylkesutdanningssjef i Vest-Agder (Arkivfoto)

Det er 14 videregående skoler i Vest-Agder. Fylkesutdanningssjef Arly Hauge forteller at det først og fremst prioriteres å holde skolene åpne, samt holde oppe undervisningen og planlagte eksamener. Tar inn vikarer og flytter på folk

— Vi prioriterer å holde bemanningen som normal, ved å ta inn vikarer og kanskje flytte over folk med administrative oppgaver som kan vente, til undervisning, sier Hauge.

Både på fylkesnivå og de forskjellige skolene er det satt i gang beredskapsgrupper som skal takle svineinfluensaen.

— Ekstra renhold, unngå store forsamlinger og å håndhilse er noen av de konkrete tiltakene. Det vil også bli satt opp plakater og informeres muntlig, sier Hauge.

Han beroliger elever som frykter å miste skoleplassen ved fravær på oppropet første skoledag.

— En telefon til skolen holder, sier Hauge.

Provisorisk håndvask i kantina

Tor A. Aagedal. Direktør på Universitetet i Agder. (Arkivfoto)

Universitetet i Agder laget før ferien en beredskapsplan for svineinfluensapandemien, etter det sentrale pålegget fra kunnskapsdepartementet.

— Når det gjelder smittevern trykker vi nå opp plakater fra Folkehelsa som skal henge på synlige steder på skolen og opplyse om konkrete tiltak for å unngå smitte, sier Tor Aagedal, direktør på UiA, til fvn.no.

Aagdal forteller at det også kjøpes inn ekstramateriell for å legge til rette for mer og bedre håndvask. For eksempel i kantina vil det bli satt opp provisorisk materiell for håndvask. For øvrig satser direktøren på å holde hjulene i gang gjennom høsten.

Skal tåle 40 prosent fravær

  • Vi skal kunne tåle 40 prosent fravær. Det skal langt mer enn 40 prosent fravær til for at vi stenger skolen. Selv med et slikt fravær må det være spesielle tilfeller, som at driftspersonell som vaktmestere og vasepersonell er borte, for at vi skal stenge bygninger, sier Aagedal.

UiA vil vektlegge at forelesere legger mest mulig ut på nett. Det vil for eksempel si forelesninger.

Direktøren sier at det kan bli aktuelt å legge til rette for ekstra eksamener ved mye fravær, men gjør oppmerksom på at toppen av antall syke er beregnet å slå inn før hovedperioden for eksamener starter rundt uke 43-44. ## Slik prioriterer barne- og ungdomsskoler og universitetet ved mye fravær:

Universitetet i Agder:Barne- og ungdomsskolene i Kristiansand:
1Avsluttende eksamen og andre eks.1- 4. klasse
2UndervisningSkolefritidsordningen
3Adm. (it-systemer, økonomi, drift)Administrasjon