LINDESNES: Sammen med en kamerat skulle Rudi Næss seile sin nye 33-fots Skilsø motorseiler fra Asker til hjembyen Bergen. De hadde følge med to til som kjørte en annen seilbåt. Mellom dem var det omtrent en halvtimes avstand, og alt så ut til å bli en fin tur langs sørlandskysten.

Plutselig kom det opp en sort, syrlig røyk fra motoren under Næss og kameraten Jan Rune Hopland. På under et minutt hadde røyken fylt hele kahytten, og de to hadde ingen andre valgmuligheter enn å kaste seg ut på dekk.

– Vi fikk sjokk, og gjorde oss klare til å hoppe i sjøen. Vi var livredde for at det var en eksplosjonsbrann, sier Næss.

«Mayday mayday»

Baugpropellen stoppet, mens motoren ruste i et enormt høyt turtall. Båten begynte å dreie mot en side.

I kahytten var det så røykfylt at de verken klarte å styre, søke etter røykkilden eller å nå brannslukningsapparatet. De fikk skrudd av tenningen, men motoren reagerte ikke på det.

De befant seg da noen nautiske mil sør for Lindesnes fyr.

– De forsvant plutselig for oss. Vi hadde ikke kontakt med dem, men så hørte vi plutselig «Mayday Mayday» på VHF-radioen, sier Espen Rosmer som var på den andre seilbåten.

– Det var et sjokk. Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd dersom kona og ungene var med, fortsetter Næss. Hjemme venter fire barn i alderen 18 til 1 år.

Bare ett seil

Etter omtrent 15 minutter stoppet motoren, og mannskapet heiste opp to seilene. Men bare det ene var uten rift. Tidligere drev de mot grunn, men på dette tidspunktet hadde de fått litt mer kontroll på båten.

Så kom følgebåten mot dem. Båten med kameratene Hans Jæger og Espen Rosmer om bord.

– Det var skummelt. Vi ble veldig bekymret. Men så fikk vi se båten. Den fløt, og sto ikke i full fyr, sier Hopland.

Ved hjelp av slepetau dro de Næss´ båt inn mot land, og etter et lite stykke kom Redningsskøyta ”Hvaler” og hjalp dem inn til Båly i Spangereid.

– De har vært kjempeheldige, sier Kjell Isungset på redningsskøyta.

Legevakta

De to om bord på den røykfylte båten ble kjørt med ambulansen til legevakta for en sjekk.

På båten ble kameraten Jæger og Rosmer sittende og fundere på hva som kan ha gått galt. I motoren fant de ingen tegn. I alle fall ikke i løpet av de minuttene de orket å være i det røykfylte rommet.

– Men Rudi har et problem nå. Han kan jo ikke seile til Bergen herfra. Han er nødt til å ha ny motor, sier Jæger.

I løpet av mandagen er planen å prøve lykken på et av de lokale verkstedene i Spangereid. Men inntil motoren er i orden, blir nok i alle fall Rudi Næss værende her sør.