VALLE: I løpet av fem minutter tar helikopteret turen fra Berg i Valle til Krokvatna i vest og tilbake igjen. På den tiden har helikopteret fylt og tømt ei ett tonn tung tønne med kalk. Kalken, kalt bioslurry, er blandet opp med 20 prosent vann for at alt skal havne i vannet og ikke på den lite kalkkrevende vegetasjonen. Selskapet Pegasus har jobben.

Det er Valle kommune og Fylkesmannen i Aust-Agder som nå samarbeider om å frakte i alt 47 tonn kalk til Øvre og Nedre Krokvatn, Svarvartjønn og Knutstjønn, i 1100 meters høyde over havet ved turistløypa mellom Stavskarhytta og Bossvatn.

Fiskebiolog Tom Arild Homme som har vært med på å lage kalkingsplanen for dette området, tre timers gange fra Hylesdalen i Valle, sier at det er godt håp om å få fisk tilbake til Nedre Krokvatnet og Svarvartjønn. I Knutstjønn er det allerede fisk på plass etter at den ble fraktet dit for få år siden.

Vassdraget som nå får tilført kalk renner ned til Sveling, Låghellervatnet og Bossbu. Dermed styrkes fiskebestanden som nå er kommet tilbake dit også.

– Hadde vært moro om vi hadde fått fisken tilbake langs turistløypa fra Nedre Krokvatn til Bossbu, sier Homme.