Koro­nasi­tuasjonen i Kristian­sand: Gir innbyg­gerne frist på én uke

Kristiansand kommune melder om 30 nye smittetilfeller det siste døgnet, og flere har ukjent smittevei. Men kommunen innfører ikke strengere tiltak – ennå.

Pressekonferansen kan du se direkte i playeren over.

KRISTIANSAND: Kommunedirektør Camilla Dunsæd åpnet pressekonferansen på kommunehuset i Kristiansand.

– Nå økes smitten i Kristiansand, vi må få stoppet smitten. Den eneste måten å unngå mer smitte på nå er at vi alle klarer å overholde dagens tiltak. Hold avstand og redusere antall nærkontakter, sier Dunsæd.

Det er registrert 30 nye smittede i Kristiansand siste døgn. Smitteveien er kjent for 26 av de smittede.

Det er oppdaget smitte hos en ansatt på Scandic hotel Bystranda og hos to ansatte og en gjest ved restauranten Burger Bordello.

Kommunen skriver i en pressemelding at gjester som har vært i hotellets frokostbuffet 14. og 17. februar må i karantene og teste seg fem dager etter besøket. Gjester som har besøkt Burger Bordello 16. februar skal teste seg ved symptomer.

Det er også påvist smitte hos en ansatt i hjemmesykepleien, en pasient på et omsorgssenter og flere nærkontakter som alt er i karantene det siste døgnet.

– Dette er alvor for Kristiansand. Nå må vi få snudd denne utviklingen, sier ordfører Jan Oddvar Skisland.

Ingen nye innstramminger

Skisland understreker viktigheten av de nye forskriftene som ble innført i går, og gir samtidig innbyggerne frist på én uke.

– Vi har til nå bare fulgt de nasjonale anbefalingene og tiltakene. De fleste andre større byer har smittekurver som peker nedover, men det har ikke vi, sier Skisland.

Han sier utviklingen som har vært i det siste er så dramatisk at dersom vi ikke får snudd dette i løpet av neste uke, må vi stramme til.

– Jeg tror vi må over i en situasjon hvor vi bruker mer munnbind der hvor det er mange folk, sier Skisland.

Har sendt inn ti prøver

Assisterende kommuneoverlege Priscilla Hilton sier det er sendt inn ti prøver for å sjekke om det finnes særlig smittsomme mutasjoner i Kristiansand.

– Vi er avhengige av at byens befolkning er bevisst på smittevern. Hvis vi får til det, må man gå til strengere tiltak og stenge ting ned.

31 nye i Agder

Varselet om pressekonferanse fredag før vinterferien kom altså samme dag som det er registrert 31 nye smittetilfeller på Sørlandet.

I Kristiansand er det notert 207 nye smittetilfeller i februar. Det er like mange som hele Agder registrerte i mars 2020.

Det har vært flere utbrudd av koronavirus i Kristiansand den siste tiden.

Kan bli innstramminger

Torsdag sa kommuneledelsen at det kan bli flere innstramminger dersom smittenivået ikke går ned.

Kommunen har sendt inn prøver til analyse for mutert virus, men foreløpig har det ikke vært registrert mutert virus i byen i februar.

Smitterekorder

Folkehelseinstituttets Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) har registrert 21 nye tilfeller av covid-19 i Kristiansand fredag.

Den forrige toppnoteringen lød på 18 smittede og ble satt 5. februar. Tallene blir oppdatert fredag ettermiddag og øke ytterligere.

Det ble også satt rekorder for antall smittede målt over to døgn (34), tre døgn (49), fire døgn (64), fem døgn (74), seks døgn (87) og syv døgn (93).

Siden 1. februar har MSIS registrert i gjennomsnitt 11,7 nye smittetilfeller per døgn i Kristiansand.

Saken oppdateres.

Ordfører Jan Oddvar Skisland og kommunedirektør Camilla B. Dunsæd, som vil lede pressekonferansen. Assisterende kommuneoverlege Priscilla Hilton vil også være tilstede. Foto: Kjartan Bjelland/Arkiv